Dupa Adrian Nastase, Miron Mitrea sau Dan Ioan Popescu - deja vestiti pentru implicarea in afaceri imobiliare dubioase - si fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, pare a avea astfel de veleitati. "Prezent" va prezinta, in exclusivitate, o afacere imobiliara care, cel putin teoretic, ar trebui sa trezeasca interesul procurorilor DNA. Mai exact, contractul de schimb incheiat intre reprezentantii firmei de constructii "Unicon & Partner" SRL si Rodica Stanoiu, prin care aceasta din urma a primit o vila in Pipera, in valoare de peste 100.000 de dolari (la pretul din 2000), dind la schimb o casa in zona Tineretului, de trei ori mai ieftina.

Chiar daca Rodica Stanoiu pretinde acum ca este vorba de o afacere corecta - deoarece plateste diferenta de pret in rate lunare - nu se poate trece cu vederea faptul ca, exact in vremea cind domnia sa detinea portofoliul Justitiei si achita ratele, firma "Unicon & Partner" nu era deloc straina de lucrarile publice derulate de Ministerul Justitiei. Demnitarul PSD nu este la prima afacere imobiliara suspecta de coruptie. |n octombrie 2001, Rodica Stanoiu a vindut companiei "Petrom" (firma de stat la data respectiva), un imobil in Filiasi la un pret mult mai mare decit cel de piata.

Contractul de schimb dintre Compania de Constructii "Unicon & Partner" SRL si Rodica Stanoiu a fost incheiat in iunie 2000, cu putin timp inainte ca PSD sa cistige alegerile generale. Potrivit acestui act, firma de constructii a cedat o vila cu parter si etaj, in suprafata de 231 metri patrati, impreuna cu un teren de 570 metri patrati, situata in Pipera, proprietate evaluata la 105.000 dolari. I n schimbul acesteia, Rodica Stanoiu a cedat firmei de constructii o casa in Bucuresti, pe strada Caramidarii de Jos (in zona Tineretului), in valoare de 35.000 de dolari.

In contract mai scrie ca Rodica Stanoiu a mostenit casa, in 1991, de la parintii ei. Actul precizeaza ca diferenta de bani - 70 de mii de dolari - va fi platita de demnitar in rate lunare, esalonate pe doi ani. Chiar daca aparent avem de-a face cu un schimb oarecare de proprietati intre o firma si o persoana fizica, evolutia ulterioara a lucrurilor dovedeste ca lucrurile nu stau chiar asa.

BANI DE LA MINISTERUL JUSTITIEI PENTRU PARTENERII RODICAI STANOIU

Firma "Unicon & Partner" SRL este o firma romåno-germana fondata de compania de construct ii "Unicon" SA (potrivit site-ului de prezentare al firmei "Unicon"). Numele acesteia din urma este destul de cunoscut, fiind una dintre societatile de constructii "cu greutate" din Bucuresti. I n plus, "Unicon" s-a numarat pina nu demult si printre actionarii unei alte mari firme de constructii romånesti, "Arcom International" SA, societate desprinsa din "Arcom". "Arcom" este cunoscuta pentru activitatea desfasurata in strainatate, inainte de 1989 (Krivoi Rog - Ucraina, spatiul CSI, tarile arabe etc.), dar si pentru lucrarile de constructii derulate, dupa 1990, in Romånia si finantate din banii publici.

Aceasta enumerare a legaturilor dintre societatile de constructii amintite nu este intimplatoare, pentru ca atit "Unicon" cit si "Arcom" s-au numarat printre firmele care au primit bani publici de la Ministerul Justitiei in perioada in care Rodica Stanoiu a fost in functie. Am incercat sa aflam de la Biroul de presa al Ministerului Justitiei situatia exacta a acestor contracte, datele la care au fost incheiate si valoarea lucrarilor. In urma demersurilor noastre - bazate pe Legea 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public - ministerul ne-a trimis o lista incompleta de contracte, de pe care lipseau, culmea, tocmai firmele "Unicon" si "Arcom".

Printre diverse alte contracte (inclusiv cu institutii subordonate MJ), "Unicon" SA a primit lucrarea de consolidare si refacere a sediului Penitenciarului din Slobozia. Directorul acestuia, Andrei Dumitru, ne-a confirmat informatia si ne-a spus ca acest contract a fost reziliat in urma cu doi ani. "Unicon" a mai lucrat in subantrepriza si la viitorul sediu al Tribunalului Bucuresti (destinat initial Curtii de Apel), care se amenajeaza in fostul magazin "Junior". Unul dintre sefii de santier ne-a spus ca "Unicon" nu mai este implicata in prezent in aceasta lu- crare, dar ca nu cunoaste motivele pentru care firma a renuntat la contract. Tot pentru amenajarea Tribunalului Bucuresti a fost cooptata si societatea "Arcom" care, potrivit directorului de executare, Constantin Dobre, lucreaza aici in calitate de subantreprenor al unei alte firme, "Rotary Constructii".

"UNICON & PARTNER" SRL A LUAT O CASA DE CARE NU AVEA NEVOIE

Investigatiile noastre in povestea schimbului de imobile dintre Rodica Stanoiu si firma "Unicon & Partner" au scos la iveala si alte ciudatenii. Se pare ca societatea de constructii nu avea ce face cu casa preluata de la fostul ministru al Justitiei. De fapt, este vorba despre un imobil cu sase camere destul de mici ca suprafata.

La un timp dupa ce a luat-o de la demnitar, "Unicon & Partner" a vindut-o mai departe unei firme care se ocupa cu vinzarea de materiale de birotica. Marius Dobra, proprietarul acestei societati, care activeaza si in prezent in fosta casa a Rodicai Stanoiu, povesteste ca "Unicon & Partner" SRL a pastrat imobilul doar vreo doi ani, deoarece, crede el, o firma de constructii are un numar destul de mare de angajati si o astfel de cladire ar fi prea mica pentru a-i gazdui.

"Din cite stiu, firma asta de constructii avea sediul undeva in centru, intr-o casa nationalizata, in care mai si investise ceva bani. Si, la un moment dat, patronii cazusera de acord cu fostul proprietar sa le vinda imobilul. De fapt, i-am si auzit spunind ca pe ei 'nu i-a aranjat>> aceasta noua investitie, dovada ca au si scapat de ea in doi-trei ani", spune Marius Dobra, care tine sa precizeze ca a cheltuit, totusi, ceva bani pentru a-i da cladirii de pe strada Caramidarii de Jos o fata comerciala.

RODICA STANOIU: "PE PATRONUL UNICON IL CUNOSC DE MULT SI SINTEM VECINI"

Contactata telefonic, Rodica Stanoiu spune ca nu poate fi suspectata de incorectitudine in cazul acestui contract, deoarece l-a semnat inainte de a fi ministru al Justitiei. Reporter: Doamna Sta- noiu, ati primit o vila de la una din firmele care au lucrat pentru Ministerul Justitiei intre 2000 si 2004. Rodica Stanoiu: Habar nu am cine a incheiat contracte cu Ministerul Justitiei in perioada respectiva. I n plus, eu am facut schimbul de imobile in 2000, inainte ca eu sa fiu numita ministru. Dar erati foarte aproape de a ajunge ministru. Practic, e vorba de citeva luni. Ce inseamna foarte aproape? Cine stia atunci ca o sa cistigam alegerile? Si apoi, eu nu eram in carti pentru functia aceasta, am fost numita in ultima clipa.

Oricum ar fi, faptul ca dupa ce v-a dat casa din Pipera, firma "Unicon" a luat mai multe contracte, printre care si cel de la fostul magazin "Junior" poate sa trezeasca suspiciuni. Din cite stiu eu, acea lucrare a fost luata de alta firma. Nu stiu ca acolo sa fi lucrat si "Unicon". Nu m-am ocupat de asemenea chestii. Si apoi nu inteleg care este problema. Am facut un schimb de case si platesc diferenta de bani in rate.

Dar pentru ce le trebuia celor de la "Unicon" casa dumneavoastra din zona Tineretului? Stiu ca vroiau sa faca sediu de firma acolo. Au facut acest lucru? Nu stiu, ca nu m-a interesat. De fapt… cred ca au vindut-o si au facut o afacere foarte buna. I l cunoasteti pe patronul "Unicon", Ioan Mihailescu? Da, ne cunoastem de mult si sintem si vecini. Asta nu inseamna insa nimic. Am incercat de mai multe ori sa stam de vorba si cu fondatorul si actionarul majoritar al firmei "Unicon", Ioan Mihailescu. Secretara domniei sale ne-a comunicat ca acesta "nu este disponibil pentru asemenea subiecte".

BRAMBUREALA "PALATELOR" JUSTITIEI

Conform unei informari a cabinetului presedintelui Dan Lupascu, Curtea de Apel Bucuresti nu se va mai muta in palatul "Junior", ci, impreuna cu CSM, in fosta locatie din Palatul Justitiei (acum, renovat de firma "Bouygues Romånia"). In schimb, sediul din fostul palat "Junior" va fi impartit de Tribunalul Bucuresti (aflat acum in sediul vechi, dar renovat, din strada Danielopol) si judecatoriile sectoarelor 2 si 5 (aflate, in prezent, provizoriu, in sediul cu bulina rosie din strada Stavropoleos). In strada Danielopol, in locul Tribunalului Bucuresti, se vor muta judecatoriile sectoarelor 1 si 4 (aflate, si ele, in imobilul cu mare risc in caz de cutremur din strada Stavropoleos). Una peste alta, o intreaga brambureala a palatelor Justitiei, care costa enorm, din punct de vedere financiar, si din punct de vedere al imaginii unei institutii, pe care, de 15 ani, toti fostii ministri au transformat-o in "ratusca cea urita".

Cronologia scandalurilor Stanoiu

In ultimii sase ani, numele liderului PSD Rodica Stanoiu (fost ministru al justitiei, actual senator PSD) a fost invocat in numeroase scandaluri de presa. 1Afacerea "Tarau-Lele-Panait" (procurorul Cristian Panait, cel care s-a sinucis, in 2002, a fost studentul preferat si doctorandul Rodicai Stanoiu). 2Afacerea casei din Filiasi (o mostenire vinduta "Petrom" de catre ministrul Justitiei in 2001, cu 100.000 USD). 3Scandalul "Vile cu roba"(in urma caruia Rodica Stanoiu a fost nevoita sa prezinte jurnalistilor vila sa din cartierul Pipera, imobil care face obiectul actualei anchete jurnalistice a saptaminalului "Prezent"). 4Dosarul "Paula" (fosta ministra a fost suspectata ca ar fi fost o legatura a generalului de Securitate Marian Ureche, sub numele conspirativ "Paula").

5Afacerea "Palatul de Justitie" (o posibila deturnare de fonduri destinata reconstructiei Palatului de Justitie, dezvaluita de Mugur Ciuvica) - finalizarea dosarului intirzie nepermis de mult, iar MJ sustine ca vina este a Curtii de conturi. 6Dosarul "Stenogramelor PSD", finalizat de PNA cu decizia de neincepere a urmaririi penale (NUP). 7Afacerea "Notarii VIP" (singurul dosar in care Rodica Stanoiu este cercetata, alaturi de alti opt fosti ministri si secretari de stat din MJ). 8Dosarul Penitenciarelor (aparatura scumpa pentru penitenciare VIP, in care, deocamdata, sint cercetati citiva medici si fosti functionari din MJ). 9Afacerea "Pensia de serviciu" a doamnei Stanoiu (dosar aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, Sectia Contencios Administrativ). 10Afacerea "Poza doamnei ministru" (Curtea de Conturi a descoperit in magazia ministerului brosuri de prezentare cu poza ex-ministrului Rodica Stanoiu - posibilul prejudiciu: aproximativ 300 de milioane lei vechi).

Precedent - Scandalul "Stanoiu-Petrom"

In octombrie 2001, Rodica Stanoiu a mai facut o afacere imobiliara dubioasa. Este vorba despre deja celebrul contract incheiat intre demnitarul PSD si SNP Petrom, companie de stat la vremea respectiva, prin care aceasta societate a cumparat casa parinteasca a Rodicai Sta- noiu, situata in orasul Filiasi, judetul Dolj, pentru incredibila suma de 100.000 de dolari. Suma platita de "Petrom" - considerata la vremea respectiva de zece ori mai mare decit pretul real al imobilului - a dat nastere unui adevarat scandal. Potrivit informatiilor aparute ulterior in presa, "Petrom" nu si-ar fi manifestat deloc intentia de a folosi imobilul pe care a platit o avere. Asociatia de Lupta I mpotriva Coruptiei si Abuzurilor a cerut anchetarea fostului ministru, dar nici pina in prezent autoritat ile judiciare nu au deschis vreun dosar in acest caz.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.