Directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala i-a oferit fiului sau, printr-o licitatie trucata, contractul de achizitie a substantelor de depistare a gripei aviare

Ofiterii Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane au finalizat un dosar deschis impotriva lui Nicolae Stefan, director general al Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA), pentru savirsirea infractiunii de abuz in serviciu impotriva intereselor publice. In perioada noiembrie 2004 - noiembrie 2005, Nicolae Stefan a incheiat trei contracte si mai multe acte aditionale cu firma SC Omnivet Impex SRL, la care fiul sau, Bogdan Ionut Nicolae, este administrator si detine 95% dintre actiuni. Anchetatorii sustin ca directorul IDSA si-a incalcat atributiile de serviciu si prevederile legislatiei cu privire la achizitiile publice.

Caiet de sarcini cu dedicatie

IDSA a cumparat de la firma fiului directorului Nicolae kituri pentru depistarea pestei porcine si a virusului H5, cel care produce gripa aviara. Politistii il acuza pe directorul IDSA ca a impus expres, in caietul de sarcini, denumirea de marca si specificatiile de fabricatie ale produselor "CEDI TEST", care in Romania sint comercializate doar de firma lui Ionut Bogdan Nicolae. Anchetatorii sustin ca, in acest mod, a fost favorizata firma lui Nicolae junior.

2,4 miliarde de lei prejudiciu

Potrivit actelor din dosar, pretul de cumparare al respectivelor kituri de la firma SC Omnivet Impex SRL a fost unul cu mult mai mare decit pretul de pe piata al unor produse similare, astfel fiind defavorizati ceilalti agenti economici care au participat la licitatie. Politistii spun ca, prin aceasta achizitie paguboasa, bugetul statului a fost prejudiciat cu suma de 2,4 miliarde de lei.

Nicolae a mintit in fata anchetatorilor

In timpul anchetei, Nicolae Stefan a mintit in fata anchetatorilor. Politistii afirma ca Nicolae "a avut o atitudine nesincera, declarind si sustinind ca nu cunoaste daca fiul sau, Ionut Bogdan Nicolae, are vreo firma, daca este patron sau administrator, nu cunoaste obiectul de activitate sau daca comercializeaza produse sanitar-veterinare".

Dupa ce i s-a aratat materialul probatoriu, Nicolae Stefan nu a mai avut incotro si si-a schimbat atitudinea fata de anchetatori. Politistii au sesizat Comisia de disciplina din cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, pentru a-l sanctiona pe Nicolae Stefan, in conformitate cu prevederile legale. Cercetarile continua pentru stabilirea intregii activitati infractionale desfasurate de catre Nicolae Stefan si a celorlalti functionari publici.

Nicolae nu comenteaza

Nicolae Stefan nu a dorit ieri sa comenteze acuzatiile care i se aduc. El nu a dorit sa raspunda nici la telefonul de la serviciu, nici la telefonul mobil. Teofilia Banu, purtatoarea sa de cuvint, ne-a promis ca ne ajuta sa obtinem o declaratie de la Nicolae Stefan, dar intr-un tirziu, pe la ora 16.00, Teofilia a plecat acasa, ca orice bugetar care se respecta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.