Nu stim daca exista vreun record referitor la cel mai lung act normativ din lume, dar noua lege privind reforma in sanatate ar putea concura cu succes. Are nu mai putin de 863 de articole, si asta in forma de inceput.

. In buna traditie legislativa a Romaniei, vom putea vedea cum in timp alte noi articole se vor adauga sub forma deja prea bine cunoscutelor articole cu exponent (exemplu: dupa art.105 urmeaza art. 1051, 1052 si asa mai departe). Se pare ca devine o moda lansarea legilor mamut care vor sa spuna totul despre nimic. si asta pentru ca niciodata o lege nu poate reglementa integral un anumit domeniu. Cu cat domeniul este mai complex, cu atat probabilitatea ca alte acte normative sa vina si sa completeze actul de baza este mai mare. Un exemplu simplu il reprezinta domeniul accizelor. Revenind la legea privind reforma in sanatate, observam in primul rand neuniformitatea acesteia. Este evident ca anumite probleme au stat in centrul preocuparilor guvernantilor, in timp ce altele au fost puse acolo ca sa fie si sa dea impresia de intreg.

Spre exemplu, se vorbeste extrem de putin despre contributia pentru concedii si indemnizatii, care a constituit o reala reforma in sistemul de asigurari sociale. Se face doar o simpla referire la cota acestei contributii si se mentine in continuare confuzia referitoare la fondul unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS). Astfel, desi exista un singur fond, sunt doua contributii si cumva se subintelege ca acestea sunt administrate distinct. Cu alte cuvinte, exista doua fonduri, dar care se numesc la fel, iar cine nu intelege, asta e. Pentru cine nu are habar de noul sistem de asigurari de concedii si indemnizatii, daca citeste Legea nr. 95/2006, nu va intelege nimic in plus. Doar la un moment dat se aminteste ca exista un act normativ care reglementeaza acest sistem, si anume OUG nr. 158/2005.

Referitor la sistemul de asigurari de sanatate, reglementat pana acum de OUG nr. 150/2002, noua lege il preia in totalitate, ceea ce inseamna ca vechea reglementare va fi abrogata integral. Acest lucru se va intampla la sfarsitul lunii mai. Inseamna ca cel putin pana la aceeasi data ar trebui sa fie publicate deja noile norme metodologice care sa vina in aplicarea noilor reglementari. Sunt interesante informatiile referitoare la cardul de sanatate. Conform noii legi, se vor introduce doua carduri - unul national si unul european. Cardul european va tine loc de asigurarea de sanatate necesara pana in prezent in cazul deplasarilor in alta tara. Cardul va avea o valabilitate de maximum sase luni de la emiterea lui.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.