O firma detinuta de Dan Voiculescu cultiva ilegal soia modificata genetic in Parcul Natural Comana

Organizatia ecologista Greenpeace a prelevat probe, la inceputul acestei luni, din cultura de soia, care au fost duse la un laborator din Viena, certificat pentru testarea organismelor modificate genetic. In urma testelor efectuate, laboratorul a comunicat ca mostrele de soia prelevate de pe terenurile apartinind firmei Grivco, din imediata apropiere a padurii Comana, sint modificate genetic, fapt interzis in zonele protejate.

Garda de Mediu a demarat o ancheta la fata locului, in timp ce Ministerul Agriculturii sustine ca nu stie nimic, pentru ca nu a fost informat, asa cum cerea legea, de administratorul firmei. Compania Grivco a refuzat sa comenteze incidentul, iar Dan Voiculescu a spus ca s-a retras din administrarea firmei si nu are de ce sa raspunda.

SC Grivco SA, membra a Grupului Industrial Voiculescu&Co (Grivco Group), cultiva soia modificata genetic intr-o zona protejata si fara autorizatie de la Ministerul Agriculturii. Terenurile cultivate sint in Cimpia Burnaz, judetul Giurgiu, de-a lungul Dunarii, pe foste terenuri mlastinoase. Ele fac parte din Parcul Natural Comana si din zona-tampon a parcului.

Greenpeace a descoperit tarasenia

Organizatia ecologista Greenpeace a prelevat probe, la inceputul acestei luni, din cultura de soia, care au fost duse la un laborator din Viena, certificat pentru testarea organismelor modificate genetic. In urma testelor efectuate, laboratorul a comunicat ca mostrele de soia prelevate de pe terenurile apartinind firmei Grivco, din imediata apropiere a padurii Comana, sint modificate genetic. Analizele au fost efectuate in perioada 8-9 mai 2006.

"Este o crima impotriva mediului pe care Grivco Group o comite. In acelasi timp, compania ignora cu buna stiinta Hotarirea Guvernului care interzice cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) in zone protejate", a declarat Gabriel Paun, reprezentantul Greenpeace, organizatie care a demarat o ancheta pe cont propriu in zona. Conform Ordonantei de Guvern nr. 195/2005, art. 54, cultivarea si testarea OMG-urilor sint ilegale in arii naturale protejate si la o distanta mai mica de 15 kilometri fata de acestea. Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, este actionarul majoritar al firmei, cu 76 de procente.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.