Virusul gripei aviare a paralizat intreaga Romanie. In judetele in care au ajuns puii contaminati cu gripa ce a ucis pana acum, in lume, peste 200 de persoane, populatia a intrat in panica. Autoritatile sunt depasite de situatie.

Medicii din Covasna au cerut ieri transferul de urgenta la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti al unei tinere de 25 de ani, suspecta ca ar fi contactat H5N1. Alte sase persoane angajate ale fermei de la Codlea (unde a fost localizat focarul) au evadat de sub carantina si nu se stie nimic despre ele. In magazine, tone de carne de pui provenind din crescatoria Drakom sunt inca la vanzare.

Aceleasi simptome le-a avut un turc mort in 2005

Tanara suspecta de gripa aviara a fost adusa ieri dupa-amiaza la Institutul "Matei Bals" si internata in carantina. Femeia este din zona Sita Buzaului (Covasna), posibil focar si prezenta simptome respiratorii care ar putea fi asemanate cu cele de gripa aviara. Aceleasi simptome le-a avut si un cetatean turc, care a murit anul trecut din cauza gripei aviare, la sapte ore de la depistarea virusului. Tanara romanca a mancat o shaorma, dupa cateva ore avand o stare de ameteala. Tot drumul pe care l-a strabatut cu ambulanta pana la Bucuresti a purtat o masca pe fata. Directorul institutului, Adrian Streinu Cercel, a declarat ca "primele teste rapide efectuate in spitalul bucurestean au iesit negative, ceea ce inseamna ca femeia nu are gripa aviara". Doctorul Streinu Cercel a afirmat ca tanara a contactat o viroza respiratorie de mai mult timp, iar starea ei s-a inrautatit in ultimele zile.

Virusul ucigas, localizat in 20 de localitati

In plin scandal, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat un val de demiteri la varful Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, insa pana aseara nu picase nici un cap. Flutur i-a propus premierului sa-i demita pe presedintele ANSVSA, Ion Agafitei si pe vicele Dan Marcu. Ministrul s-a deplasat la Codlea, pentru a inspecta zona. Pana acum, s-au depistat 20 de localitati din cinci judete in care au ajuns transporturi de pui contaminat cu H5N1 de la firma Drakom.

Bucurestenii se plimba cu aviara in sacosa

Ieri, in Hipermarketul "Cora" din zona Lujerului din Capitala, cei care au cumparat zilele trecute pui sau produse de pui provenite de la Codlea veneau sa le restituie magazinului. Reprezentantii au decis sa nu restituie banii doar pe baza bonului, obligand clientii sa se plimbe cu puii suspecti in sacose. Asadar, desi autoritatile sanitar-veterinare au avertizat ca aceste produse trebuie incinerate, oamenii s-au expus iar virusului. Maria Murgu a cumparat, in week-end, piept de pui si ficatei "Zanfir" Focsani, firma care s-a aprovizionat de la Drakom Silva Codlea. Maria a apucat sa gateasca ficateii si a intrat in panica. Ea a venit sa-si recupereze banii doar cu bonul fiscal. La serviciul clienti, stupoare: "pai trebuie sa aduceti puii!"

"Bomba" a ajuns in cinci judete

Autoritatile au incercat sa linisteasca populatia spunand ca puiul gatit la temperaturi de peste 70 de grade n-ar mai prezenta niciun risc. Tardiv. Puii vii proveniti de la firma Drakom Codlea au fost comercializati in circa 20 de localitati din judetele Brasov, Vrancea, Covasna, Buzau si Bacau, ceea ce arata ca Romania este la aceasta ora un adevarat focar. Numarul locatiilor ar putea fi mai mare pentru ca autoritatile inca mai lucreaza la reconstituirea traseului de transport al puilor furnizati de fermele de la Codlea.

Dupa confirmarea focarelor de gripa aviara in localitatile Hurezu, Fagaras, Ucea - sat, Feldioara, Soars si Codlea - ferma Drakom, in ultimele ore au aparut suspiciuni si in satele Codlea, Beclean si Vistea de Jos, dar si in Vrancea - Bolotesti (sat Gagesti) si Covasna - Sita Buzaului.

Prefectul judetului Brasov a afirmat ca va declara stare de urgenta daca vor aparea si alte focare: "Suntem tot timpul cu un pas in urma gripei aviare si e grav. Vrem sa schimbam protocolul de actiune".

La scurt timp, s-a anuntat ca si alte localitati sunt in stare de alerta: Jibert, Vulcan, Dumbravita, Maierus, Racos, Stupini, Venetia de Jos, Barcut, Sasciori, Cristian si Bod.

In cursul zilei de ieri, virusul a fost descoperit la 10 kilometri de Brasov, in localitatea Rasnov si in Stupini, o zona de la periferia Brasovului.

Fugarii din "puscaria gripei" sunt cautati

Seful Directiei Sanitar-Veterinare Brasov, principalul vinovat gasit de ministrul Flutur, a declarat ieri ca cei sase dintre muncitorii sechestrati in focarul de gripa de la Drakom, din Codlea, au evadat! Ei primisera tratament cu Tamiflu si antigripale, iar la orele 12.00 urmau sa fie transportati la Spitalul din Fagaras. Sase dintre ei n-au mai fost de gasit, disparand de sub paza jandarmilor. Depasit de criza, directorul DSV, Mihai Dumitru si-a dat demisia inainte de pranz. Oficial, Dumitru a renuntat la functie pe motive medicale.

Dosare penale si gropi cu curcani morti

Daca duminica se anunta sacrificarea a peste un milion de pasari de la cele trei ferme din Codlea, luni seara presa a primit un comunicat prin care era instiintata ca doar la ferma Drakom se vor incinera puii. Ieri insa, nici macar acolo nu incepuse sacrificarea.

Ofiterii IPJ Brasov au declansat cercetarile impotriva persoanelor care au vandut ilegal pui bolnavi si a celor care au incalcat normele elementare de protectie impotriva virusului. Pe numele comerciantului Adrian Axinte din Fagaras, al administratorului SC Drakom Silva SRL, Vasile Dardala, precum si a lui Constantin Cincu, tot din Fagaras s-au deschis dosare penale, fiind acuzati ca au declansat raspandirea fara precent in Romania a gripei aviare. Florin Macovei, administratorul Pati Prod si Catalin Munteanu, directorul aceleasi firme, sunt cercetati penal pentru ingroparea in aprilie 2006 a cateva sute de kilograme de curcani morti. In plus, Ioan Stavri, administratorul Aviprod 2002 Ploiesti - punct de lucru la Avicod Codlea, este cercetat pentru ca a ingropat patru tone de pui morti in zona fermei. Faptele lor se inscriu la articolul 310 Cod Penal - raspandirea de boli la plante si animale - si cei vinovati risca de la trei luni la 3 ani de inchisoare.

Simptomele maladiei mortale

Suspectii prezinta urmatoarele simptome: febra, dureri in gat, tuse si, la cateva dintre cazurile fatale, disconfort respirator acut de tipul pneumoniei virale.

Din 2003, 105 persoane au murit in intreaga lume din cauza virusului H5N1, cele mai recente cazuri fiind confirmate de catre Organizatia Mondiala de Sanatate in Azerbaidjan. Persoanele care s-au imbolnavit sau care au murit au avut contact direct cu pasari infectate sau cu suprafete ce au fost contaminate de acestea. Acest tip, numit H5N1, poate fi transmis de la om la om, in situatii rare, cand exista un contact prelungit. Expertii sunt ingrijorati ca acest fel de gripa poate suferi o mutatie, transformandu-se intr-un alt tip ce se poate transmite rapid de la om la om. Momentan nu exista vaccin impotriva gripei aviare.

SFATURI

- Gatiti produsele din pasare la peste 70 de grade Celsius.

- Evitati contactul cu pasari si calatoriile in zonele contaminate.

- Spalati-va pe maini cu apa si sapun sau alcool.

- La prepararea hranei separati carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alte alimente.

- Nu puneti carnea prelucrata termic pe aceeasi farfurie sau suprafata pe care a fost asezata cruda.

- Nu consumati oua crude sau moi si inainte de a le pregati spalati-le cu apa si sapun.

- Cei care cred ca au fost expusi gripei aviare, trebuie sa-si urmareasca starea de sanatate timp de zece zile.

- Daca aveti febra, tusiti, aveti dificultati in respiratie, duceti-va urgent la medic.

Pasarile de la Codlea, meniu la gradinita!

Autoritatile sanitar-veterinare din Buzau au scos din consum peste 30 de kg de pulpe de pasare, ambalate la Codlea, ce se gaseau in frigiderele Gradinitei cu program prelungit numarul 3, din Buzau. Directoarea s-a sesizat, dupa ce a urmarit in jurnale informatii despre gripa aviara de la fermele si abatoarele din Codlea.

"Mascatii" au gasit gaini ascunse in dulapuri

Satul Valea Lupului (Buzau) a fost luat cu asalt de zeci de veterinari si jandarmi "mascati", alertati, luni seara, dupa depistarea virusului in gospodaria unui vanzator de pui. Intermediarul din localitate, George Barzoi, s-a aprovizionat pe 6 mai cu 540 de pui vii de la "PatiProd" Codlea, pe care ulterior i-a vandut la 30 de localnici. Acestia au vazut, dupa cateva zile, ca le mor pasarile, insa, niciunul nu s-a grabit sa anunte autoritatile.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.