Sinistratii din Rast, care de mai bine de o luna traiesc in corturi, s-au intors sa locuiasca printre ruine. Desi casele ramase in picioare dupa retragerea apelor sunt un adevarat pericol, oamenii spun ca mai bine mor in casa lor decat sa stea in tabara de corturi.

De cateva zile, o parte din sinistratii din Rast s-au intors sa locuiasca printre casele distruse de furia apelor. Cu toate ca pericolul ii paste la fiecare pas, oamenii sunt impasibili la rugamintile primarului Iulian Silisteanu care se roaga de ei sa se intoarca in tabara de corturi situata la 5 kilometri de sat. Oamenii adorm noaptea cu frica-n san si nu stiu daca a doua zi se vor mai trezi. "Usile de la case nu se mai inchid pentru ca s-au lasat tocurile. Am vrut o data sa las mai jos usa, dar, cand am bagat tarnacopul, a tasnit apa. Cine stie pana cand or mai rezista si cocioabele noastre?! Mai trec si astia cu masini mari. Daca da un cutremur, murim in case, ca sunt numai crapaturi toate", ne-a povestit Gheorghe Parvuletu, unul dintre sinistratii care au parasit tabara. Cateva case mai incolo locuieste, impreuna cu un nepot, Elena Vladoi. "Am revenit acasa sambata. Am pus un par in pragul usii ca sa nu cada.

Dorm, acolo, in casa, intr-o camaruta. Cat sa stai si in tabara? Ne este frica, dar ce sa facem?! Macar daca murim, sa ne gaseasca acasa la noi, nu pe camp", spune, cu lacrimi in ochi, femeia. Casele care au mai ramas in picioare risca sa cada din cauza pamantului saturat de apa. Asa i s-a intamplat si lui Iulian Vladoi. Acesta revenise in sat si isi adusese acasa mobila pe care o avusese pe la niste rude din Bailesti. Dupa ce a aranjat-o putin prin camere, la doar cateva ore, casa s-a prabusit. Din fericire, nimeni nu se afla in casa in momentul prabusirii.

Un alt localnic era cat pe aci sa fie prins sub ruine. Ilie Garleanu isi stransese lucrurile din casa pentru ca erau multe fisuri in pereti. si-a urcat mobila intr-un camion, iar cand a trantit poarta sa plece casa s-a prabusit. Primarul Iulian Silisteanu este disperat si nu stie ce sa mai faca. "Oamenii nu inteleg ca a sta in darapanaturile astea reprezinta un mare pericol. Daca ar avea unde sa traga, poate ar pleca de acolo", a spus Silisteanu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.