SRI urmeaza sa inceapa luni predarea evidentelor fostei Securitati Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii. Conducerea CNSAS a primit de saptamana trecuta de la SRI o baza de date electronica intocmita dupa 1990. Presedintele CNSAS Claudiu Secasiu spune ca aceasta baza de date e mult mai detaliata decat cea de care Consiliul dispunea pana acum.

Trecere la lucrul pe dosare

Membrii CNSAS vor putea incepe sa lucreze efectiv cu cele aproximativ un milion 300 de mii de dosare primite de la Serviciul Roman de Informatii in momentul in care vor fi in posesia asa-numitei cartoteci.

Predarea cartotecii urmeaza sa inceapa luni. O baza de date electronica a ajuns deja in posesia membrilor Colegiului, care pot incepe evaluarea si exploatarea acesteia, dupa cum precizeaza presedintele institutiei, Claudiu Secasiu.

E vorba de o baza de date intocmita de SRI pe baza proceselor verbale de predare-primire a dosarelor de la Popesti-Leordeni.

Mai exista insa o baza de date, cea originala, a fostei Securitati. Presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu, spune ca preluarea ei urmeaza sa aiba loc tot in cursul lunii mai. "Aceea este acea baza de date mult-asteptata, care ne permite corelarile intre nume si dosare", a declarat Claudiu Secasiu.

Presedintele CNSAS a mai spus ca respectiva baza de date este "indexul arhivei Securitatii si acela intr-adevar va fi un instrument de lucru foarte necesar CNSAS-ului cand trebuie sa ne pronuntam asupra unui om". Potrivit purtatorului de cuvant al SRI, Marius Bercaru, in perioada urmatoare vor avea loc intalniri ale unor comisii mixte SRI-CNSAS, la care se va decide ce alte dosare si microfilme vor mai fi predate Consiliului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.