De doua zile, este o adevararta isterie din pricina gripei aviare identificate in judetul Brasov, apoi si in Vrancea. In jumatate de tara, veterinarii, OPC, primarii, prefectii sunt cu zecile in cautarea virusului H5, imprastiat din fermele de pe platforma Codlea. Nimeni nu stie cu exactitate toate directiile in care au plecat pasarile vii si carnea de pui posibil infectate, dar cantitati enorme sunt sechestrate pana cand cineva o sa dea verdictul final. Ieri seara, suspiciunea de gripa aviara a aparut si in gospodaria unui buzoian din Valea Lupului, comuna Patarlagele. Localnicul fusese saptamana trecuta la ferma din Codlea.

Ieri, teribila maladie a pasarilor era confirmata in judetul Brasov, in localitatile Hurez, Fagaras -inchis pentru carantina de gradul I - si Platforma Codlea, iar in Beclean Sat, Codlea Sat, Soars, Vistea de Jos si Ucea-Feldioara e chestiune de ore pana se va confirma, deoarece testele rapide au iesit pozitive. E iminenta descoperirea virusului si in localitatile Voisrea, Parau si Soars, unde au fost aduse recent pasari din Hurez.

"E o adevarata nebunie. Fermele au declarat ca au comercializat 15 tone, dar se pare ca cifrele sunt cu mult mai mari. Cele identificate au fost fie distruse, fie puse sub sechestru", ne-a informat Gabriel Predoi, directorul general ANSV. De teama ca fenomenul sa nu ia amploare, inspectorii de la Protectia Consumatorului au scos de la vanzare 155 de tone de carne de pui din magazine din toata tara, doar pentru ca purtau eticheta "Codlea".

O familie din Covasna a mancat oua crude

Covasna. Toti cei sase membri ai familiei Prundar au mancat o gaina si au consumat oua crude, frecate cu zahar. Pasarile le-au cumparat fara acte, dintr-o Dacie din Codlea, care a trecut pe strada. Dr. Siko Barabasi Sandor, directorul DSV Covasna, confirma ca in localitatea cu pricina, Sita Buzaului, testele rapide au indicat gripa aviara. Si in satul Araci, localnicii au cumparat pui din portbagajul unei masini. Din fericire, dr. Siko Barabasi Sandor a declarat ca puii cumparati de rromii din localitate au fost supusi analizelor, iar rezultatele au iesit negative. Un camion care transporta pui de o zi, proveniti de la ferma din Codlea unde a fost identificat virusul gripei aviare, a intrat, sambata, in judetul Covasna si a stationat timp de trei ore in zona, din cauza unei defectiuni a autovehiculului.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.