Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu si-a exprimat, in urma cu putin timp, dorinta de a vedea ca toti directorii spitalelor din Romania externalizeaza serviciile de paza, bucatarie si spalatorie. In randul directorilor parerile sunt impartite. Nu se va fura paine din spitale? Nu vor mai avea unitatile spitalicesti datorii asa de mari? Externalizarea pazei va pune capat ''sustragerilor'' de detergent si conserve?
Spitalul Caritas nu are nici unul dintre cele trei servicii externalizate.

Directorul Bogdan Jansen ne-a declarat ca, in primul rand, in cazul acestei unitati spitalicesti, este necesara externalizarea pazei. ''Trebuie precizat faptul ca, in momentul in care am fost numit director interimar la conducerea acestui spital am constatat ca fostii directori nu si-au pus niciodata problema externalizarii celor trei servicii. In acest mod totul era sub control. Portarii stateau la poarta si ii lasau pe unii si pe altii, dintre salariatii spitalului, sa scoata mancare, materiale sanitare si medicamente.

La iesirea din unitate, portarii nu cautau personalul medical si auxiliar in sacosa sau in portbagajul masinii pentru a vedea cu ce pleaca din spital. Era un fel de capusa''.

Acesta se gandeste ca, in cel mai scurt timp, sa externalizeze paza. ''Intocmim caiet de sarcini, organizam licitatie si va castiga firma de paza care va accepta cel mai mic pret, asa cum prevede legea in cazul banului public, dar care indeplineste si anumite conditii.

Astfel, nu am mai avea oameni doar la poarta. Angajatii unei firme de paza stau si la intrarea in spital, dar bantuie si prin unitatea spitaliceasca.
Totodata, personalul s-ar speria si nu ar mai fura. Chiar daca platesc firma de paza pentru serviciile oferite, fac ceva economii avand in vedere ca nu s-ar mai sustrage atata mancare, detergenti, medicamente sau materiale sanitare din spital.
Nu spun ca toate lumea de aici sustrage, dar... Poate unii vor spune ca si angajatii unei firme de paza ii vor lasa pe unii dintre salariatii spitalului sa iasa pe poarta cu una-alta.

Dar, in cazul in care ii prinzi, conform contractului, poti cere penalitati firmei de paza sau ii poti da in judecata'', a explicat Jansen.

Nu se va mai fura din spitale?!

In ceea ce priveste externalizarea serviciului de bucatarie, directorul Bogdan Jansen a precizat ca nu doreste sa mearga pe sistemul celorlalte spitale care au acest serviciu externalizat. ''Intr-adevar in momentul in care vom externaliza acest serviciu scapam de magazia de alimente si de aprovizionare. Spre deosebire de celelalte unitati care au externalizata bucataria, nu doresc ca la Spitalul Caritas mancarea sa fie adusa de o firma deja preparata. Spitalul nostru are bucatarie si plite. Vreau ca firma care va prelua bucataria sa prepare mancarea in bucataria noastra. Oricum, firma respectiva este obligata sa preia actualul personal de la bucatarie si sa plateasca utilitatile. Prin externalizarea bucatariei scapam de sustrageri. Daca acum pentru prepararea unui fel de mancare sunt necesare 10 borcane cu spanac, bucataresele pun continutul a sase borcane, iar celelalte patru borcane le baga in buzunar. Asa cum se intampla si cu painea. O firma din afara nu va mai accepta furtul'', a explicat Jansen.

El este convins ca si mancarea va fi mai buna. La spalatorie, in prezent, este dezastru din punct de vedere al utilajelor folosite: ''Avem utilaje vechi, care consuma multa apa, detergent si curent. Nu se mai gasesc piese de schimb pentru aceste utilaje. Daca vom externaliza spalatoria, vreau sa gasesc o firma dispusa sa accepte ca rufele sa fie spalate in actualul spatiu al spalatoriei. Astfel, le-as inchiria spatiul si nu i-as lasa sa spele rufele in nu stiu ce loc, unde nu am siguranta ca se respecta toate normele de dezinfectie. Spre exemplu, pijamalele pentru copii nu se spala la un loc cu cele pentru adulti''.

Opinii pro si contra

La randul sau, Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie Bucuresti, ne-a spus ca in unitatea spitaliceasca pe care o conduce nici unul dintre cele trei servicii nu este externalizat: ''La paza, bucatarie si spalatorie avem personal putin. Daca am externaliza serviciile nu ar fi deloc rentabil. Primaria sectorului 1 plateste toate utilitatile, iar la noi pacientii stau internati cel mult doua-trei zile. Mai mult, primaria de sector a cumparat si aparatura necesara pentru bucatarie si spalatorie. In cazul unitatilor precum spitalul nostru, externalizarea nu este necesara''.

Pe de alta parte, directorul Spitalului ''Bagdasar-Arseni'', Claudiu Turculet, spune ca firmei de paza ii plateste lunar aproximativ 400 de milioane de lei: ''Este bine avand in vedere ca angajatii unei firme de paza nu stau precum portarii doar la poarta spitalului. Ei asigura paza si in interiorul unitatii si firma are si echipa de interventie''. Si serviciul de bucatarie este externalizat: ''Noi primeam mancare de la Spitalul 'Alexandru Obregia>>, aflat in aceeasi curte cu noi. Mancarea era astfel plimbata prin curtea spitalului. A fost necesara externalizarea bucatariei pentru a nu fi noi nevoiti sa construim si sa utilam o alta bucatarie''.

Turculet a adaugat ca, lunar, plateste firmei 500 de milioane de lei pentru cele 560 de paturi din spital: ''Spitalul plateste pe produs livrat. As dori, insa, ca pe viitor sa participe mai multe firme la licitatie, nu doar doua asa cum s-a intamplat ultima oara''. ''Spalatoria nu este externalizata avand in vedere ca avem masini performante'', a declarat directorul spitalului.

Sorin Simion, directorul Spitalului Clinic Colentina, ne-a explicat ca, in urma cu patru ani, a realizat studii de fezabilitate in ceea ce priveste externalizarea serviciilor: ''Am externalizat serviciile si de atunci nu mai avem datorii. Firmei care aduce mancarea ii platim in functie de portii, iar firmei care se ocupa cu spalarea rufelor ii platim la kilogram de rufe spalate''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.