Concluzia privind data aderarii Bulgariei si Romaniei a fost lasata in alb, insa oficialii europeni au declarat ca CE sustine integrarea lor in 2007, cu conditia ca ele sa depuna eforturi majore in domeniile problematice, pana la sfarsitul lunii septembrie, comenteaza Reuters

Conform unui proiect de raport publicat de agentia citata reiese ca Romania are probleme mai degraba tehnice, de exemplu siguranta alimentara, in timp ce Bulgaria are probleme serioase la combaterea fraudei, a crimei organizate si spalarii de bani.
Documentul avertizeaza ca ambele tari ar putea pierde sume importante din fondurile europene, daca nu implementeaza urgent sisteme de receptie si monitorizare a subventiilor agricole si a ajutoarelor regionale. "Nu trebuie sa dam impresia ca aceste tari nu sunt pregatite de aderare, deoarece ea ar avea un efect dezastruos asupra sprijinului opiniei publice fata de extindere", a declarat un oficial citat de sursa indicata.

Adevarata miza a aderarii

Dincolo de problema referitoare la stadiul de pregatire a celor doua tari, adevarata miza este aceea a continuarii extinderii Uniunii Europene, inspre Balcanii de Vest, Turcia si probabil, Ucraina si Belarus.

Astfel in contextul unui scepticism crescand, in tarile din vestul Europei, referitor la continuarea extinderii blocului celor 25 de natiuni, Comisia Europeana trebuie sa mentina un echilibru fragil intre presiunile de reforma exercitate asupra Sofiei si Bucurestiului si continuarea politicii de extindere. Scepticismul a fost in mare parte determinat de extinderea fara precedent din 1 mai 2004, iar el a determinat respingerea Tratatului Constitutional in Franta si Olanda.

Incepand cu acel moment aceste state au inceput sa ceara aplicarea mai stricta a regulilor impuse de Uniune pentru aderarea noilor membri. Dar sunt si state mai optimiste precum Marea Britanie, care considera ca extinderea a fost un succes, generand stabilitate si prosperitate in est. "Anul acesta este cel mai nepotrivit moment ca UE sa ezite in angajamentele sale privind o viitoare extindere, asa cum au sugerat recent unii politicieni si comentatori", a declarat luna trecuta comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn.

Respingerea Turciei si Ucrainei

Unii oficiali europeni cred ca aceasta situatie a fost creata cu un scop precis, si anume se urmareste eliminarea de la o eventuala aderare a unor state precum Turcia sau Ucraina. "Cele doua expresii la moda, 'capacitate de absorptie>> si 'frontierele Europei>>, sunt termeni codificati care se traduc prin incetinirea procesului de extindere, in special in ceea ce priveste Turcia, si respingerea definitiva a Ucrainei", a afirmat un demnitar european.

Pana in acest moment 16 dintre statele UE au ratificat Tratatul de aderare al celor doua state, iar Germania a anuntat saptamana trecuta ca va incepe procedura de ratificare, dar o va incheia abia la inceputul lunii decembrie, potrivit spuselor lui Frank-Walter Steinmeier, ministrul de Externe german.
Dar referitor la aceasta pozitie Leonard Orban ne-a declarat ca Germania va incepe procedura de ratificare abia dupa raportul din toamna al Comisiei Europene.

In acest caz este greu de spus daca vor realiza ratificarea in timp util, adica pana la 31 decembrie 2006. Si mai trebuie adaugat ca Germania, impartaseste acelasi punct de vedere ca si Franta in privinta extinderii, astfel incat este greu de zis in acest moment care va fi pana la urma pozitia adoptata de acest stat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.