Dintr-o neglijenta aproape criminala – pe care nimeni nu si-o asuma, in prezent – cartierul de vile ANL din marginea Bacaului s-a construit pe un zacamint de gaze.

Grozavia a fost descoperita intimplator, cind primele 52 de vile erau aproape gata. ANL si autoritatile din Bacau n-au sistat lucrarile, cum ar fi fost normal. N-au cautat solutii viabile care sa salveze investitia, dar nici n-au renuntat la ea. ANL chiar a permis unora dintre proprietari - 20 de familii, care si-au vindut vechile case pentru a achita vilele - sa se mute in noile locuinte. Racordul la reteaua de curent electric s-a facut pe raspunderea proprietarilor. Tot pe riscul lor, acestia folosesc butelii de gaze. Printre vile s-au montat tevi care ajuta gazul sa ajunga controlat la suprafata si sa arda in atmosfera. Mirosul puternic de petrol si de gaze odorizate se simte peste tot si accentueaza impresia ca te gasesti pe o platforma petrochimica. In orice moment, cartierul poate sari in aer sau poate fi cuprins de flacari. Cu tot acest risc de gradul zero, autoritatile, constructorii si ANL nici nu se gindesc sa evacueze locatarii, ci se dau de ceasul mortii sa obtina in instanta clauza de forta majora, care i-ar scapa de orice raspundere.

Mutarea celor 102 proprietari in noile case trebuia incheiata inca din 2002. Termenul de dare in folosinta a vilelor s-a aminat succesiv din aprilie 2002 in noiembrie- decembrie 2002 si, ulterior, inca un an, pina in noiembrie 2003. Asta pe hirtie, pentru ca, in realitate, santierul nu a fost finalizat nici pina in prezent. Pe de o parte, nu toate casele au fost terminate, iar, pe de alta parte, unii proprietari ezita sa locuiasca acolo de frica unor explozii. Chiar din faza de proiect, ideea a stirnit numeroase controverse legate de viitorul amplasament in Parcul Gheraiesti, una dintre cele mai mari zone verzi de la marginea Bacaului. Pentru ridicarea cartierului ANL au fost defrisate 18 hectare de padure, iar Dumitru Sechelariu a dispus dezafectarea unor puturi de captare a apei, in conditiile in care Bacaul are mari probleme cu resursele de apa potabila.

PUNGA DE GAZ, DESCOPERITA DIN INTIMPLARE Descoperirea pungii de gaze s-a produs abia in octombrie 2003 si a fost rodul unei intimplari. Unul dintre muncitori a incercat sa-si incalzeasca cu un aprinzator o cutie de conserve si, ca din senin, a izbucnit o flacara de mari dimensiuni. Focul s-a intins rapid pe o suprafata de mai multe zeci de metri patrati si a ars toata vegetatia. De la detectarea pungii cu gaz si pina in prezent, nimeni nu a gasit o solutie viabila. Singurele demersuri au fost efectuarea citorva studii tehnice si o indelunga corespondenta intre ANL, Primaria Bacau, Distrigaz si alte institutii de profil. Intre timp insa, unii "beneficiari" au fost nevoiti sa se mute in locuintele din cartierul Gheraiesti - in ciuda pericolului - deoarece, in baza contractului ANL, isi vindusera vechile proprietati.

"REALIZA RILE" FAMILIEI SECHELARIU Punga de gaz a fost picatura care a umplut paharul. Nemultumirile au aparut inca de la inceput. Cele 18 hectare de padure pe care a fost construit cartierul ar fi facut - afirma mai multi dintre cei care locuiesc sau ar fi trebuit sa locuiasca acolo - obiectul unui schimb de terenuri intre Primaria Bacau si una dintre firmele fostului primar, Dumitru Sechelariu. Dupa o metoda brevetata si des folosita de acesta din urma, terenul a fost al Primariei din Bacau, aceasta l-ar fi cedat unei firme a primarului, la schimb cu alt teren, firma l-ar fi vindut inapoi Primariei, care l-a "alocat" cartierului ANL.

De acest cartier este legat si numele lui Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor. Astfel, "Unic General Construct", o firma modesta, careia i s-a incredintat constructia cartierului, era controlata de Costica Rusu, unul dintre apropiatii lui Sergiu Sechelariu. "Unic General Construct" s-a asociat pentru lucrari cu o alta firma controlata de Sergiu Sechelariu, "Conextrust" SA Bacau. Despre "Conextrust", actualul presedinte al Romåniei afirma in ianuarie 2002 ca este una dintre societatile care cistiga in mod curent licitatii ANL. Basescu adauga atunci ca aceste licitatii ar fi de competenta Parchetului General (nu exista, inca PNA-DNA - n.r.) si s-ar desfasura sub patronajul ministrului Miron Mitrea, seful lui Sergiu Sechelariu. Nici un dosar penal nu a fost deschis pentru licitatiiile ANL, nici de la Bacau, nici de aiurea.

CLIENTI DE MARCA : NASTASE, MITREA, IACOBOV Proprietarii de la Gheraesti nu se sfiesc sa acuze ca, in timp ce firmele controlate de Sechelariu erau angajate sa lucreze la cartierul lor, muncitorii construiau "obiective" mult mai importante pentru liderii PSD. "Stiu de la muncitori, care ne-au spus ca in timp ce ei erau angajati, chipurile, pentru santierul ANL Gheraesti, firmele lui Sechelariu i-au dus pe alte santiere: lucrau la casa lui Mitrea, la blocul din Zambaccian al lui Nastase, la Mamaia, la hotelul "Scandinavia", proprietatea lui Corneliu Iacobov, sau chiar in Bacau, la pista de karting a lui Dumitru Sechelariu", afirma Neculae Alexa, unul dintre cei care ar fi trebuit sa se mute deja in cartierul-bomba.

DOAR ZECE LUNI DE LUCRU IN PATRU ANI Chiar daca nu putem decit banui motivele, e evident ca antreprenorii si-au cam batut joc de lucrarile la cartierul ANL. Conform listei de decontari, la casele din Gheraiesti s-a muncit o luna in 2001, sase in 2002, doua in 2003 si una in 2004. Adica zece luni in patru ani. Nici in acest scurt timp constructorii nu au fost prea vrednici, daca ne gindim ca ei au decontat, de exemplu, la vila 103, in luna februarie 2002, doar aproximativ 14 milioane si juma- tate folositi pentru infrastructura casei. Adica lucrarile "de amploare" desfasurate acolo au costat doar aproximativ putin peste 400 de dolari, la cursul acelui an.

CONTRACTE CALCATE IN PICIOARE Casele au fost ridicate printr-un credit pe o durata de 25 de ani. La semnarea contractelor, beneficiarii au achitat cel putin 30% din acest credit si au inceput sa plateasca si diferenta, prin rate lunare. Pretul unei vile ridicate la Gheraiesti variaza intre 30 si 60 de mii de euro, iar rata stabilita de banca este in jurul a 250 de euro/luna. Dupa ce conturile au fost alimentate cu avansul depus de beneficiari, dar si cu restul sumei furnizate de stat, acestea au fost golite de catre ANL, la numai o zi.

Decizia ridica numeroase semne de intrebare, deoarece, conform contractului, banii ar trebui retrasi treptat, doar pe masura ce avansau lucrarile, constructorul fiind obligat sa justifice fiecare leu cheltuit. Contractul initial prevedea ca, pentru fiecare zi de intirziere, cele doua firme constructoare, "Conextrust" si "Unic General Construct" sa plateasca o penalizare de 0,1% din valoarea locuintei. Respectarea acestei prevederi ar putea sa reduca mult pretul caselor de acolo, sau chiar sa le ofere gratis beneficiarilor, daca nu cumva ies si niste bani bonus. In paralel, beneficiarii au obtinut de la ANL si de la banca o suspendare a platilor pe care le aveau de efectuat pina cind justitia va decide soarta celor 52 de vile din parcul Gheraiesti.

CURENT ELECTRIC, PE PROPRIE RASPUNDERE Flacari care ies din pamint prin tevi inalte de 2,5 metri, amplasate de Distrigaz pentru a permite emanatiilor sa iasa la suprafata, afise cu "Fumatul interzis!" in mijlocul cimpului sau pe peretii unor case neterminate, snopuri de cite patru, cinci sau sase butelii de peste o suta de litri, racordate la fiecare imobil in care s-au incumetat sa se mute beneficiarii. Unii au fost mai "inventivi" si si-au bransat aragazele direct la dispozitivele care scot gazul din pamint pentru a-l lasa sa arda in atmosfera.

Noroc ca au fost descoperiti de Distrigaz pina sa apuce sa-si arunce casele in aer. Toti cei care locuiesc la Gheraesti, aproximativ vreo 20 de familii, o fac pe riscul lor. Astfel, abia in octombrie 2005, Electrica Moldova a acceptat sa-i braseze pe solicitant i la reteaua de electricitate. Prin comunicarea remisa in 01.11. 2004 catre ANL Bacau si primaria orasului, Electrica Moldova, sucursala Bacau, afirma ca va lega fiecare locatar la reteaua de electricitate doar pe propria raspundere. "Electrica Moldova nu isi asuma nici o responsabilitate pentru eventualele accidente datorate emanatiilor de gaze, atit in instalatiile proprii, cit si in locuintele din afara zonei cu emantii de gaze", se arata in documentul semnat de directorul regiei. In acelasi act, Electrica le reaminteste proprietarilor ca acumularea gazelor "in spatiile inchise cu activitate electrica poate conduce la accidente grave, tehnice si umane" si ca acelasi pericol este valabil si la instalatiile exterioare, care nu sint proiectate pentru zone cu scurgeri masive de gaze.

A EXISTAT SAU NU STUDIUL GEOTEHNIC PRELIMINAR? Certa este pina la aceasta data doar existenta gazelor in zona si faptul ca acestea prezinta un pericol real. Provenienta lor este, deocamdata, incerta. Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) afirma, la 7 noiembrie 2003, intr-un raspuns oficial adresat primarului Sechelariu, ca gazele pot proveni de la zacamintele din zona sau de la unele scurgeri ale unor conducte de transport ce apartin Transgaz si Distrigaz sau din infiltrarea si acumularea gazelor in "depozitele de nisip si pietris de pe albia riului Bistrita". Ulterior, dintre aceste ipoteze a fost exclusa doar cea legata de posibilele scurgeri provocate din conducte. Probabil ca nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie daca, anterior inceperii constructiei, studiul geotehnic si hidrotehnic ar fi descoperit emanat iile de gaze.

Conform contractului de asociere intre constructori, responsabil de "intocmirea intregii documentatii tehnico-economice pentru cele 52 de locuinte individuale, asigurind toate detaliile de executie", este "Vanel Exim" SRL, o alta firma din cercul de influenta al fratilor Sechelariu. Ca expertiza initiala era deficitara se vede si dintr-un alt studiu, efectuat ulterior, in 2003, chiar la cererea "Unic General Construct", in care se constata ca structura solului era cu totul alta decit cea mentionata in primul studiu geotehnic. Deficien- tele studiului "Vanel Exim" sint accentuate si de specialistii Romgaz, care sustin ca "modalitatea de desfasurare a lucrarilor a fost deficitara de la bun inceput", pentru ca "un studiu geotehnic ar fi evidentiat fara dubii acumularile de gaze". Aceasta lipsa ii face chiar sa banuiasca pe cei de la Romgaz, intr-un act oficial remis Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), ca studiul geotehnic e posibil sa nu fi fost efectuat in realitate.

"UN REAL PERICOL DE INCENDII, EXPLOZII SAU PIERDERI DE VIETI OMENESTI" Daca Electrica a acceptat sa ii lege pe locatarii din Gheraiesti la reteaua de distributie pe propria lor raspundere, Distrigaz a refuzat categoric sa faca acelasi lucru si a declarat, printr-o nota remisa ANL Bacau la 9.11.2004, ca "nu isi asuma nici o responsabilitate pentru eventualele accidente datorate emanatiilor de gaze, avindu-se in vedere ca nu provin din retelele de gaze".

Distrigaz Nord, sucursala Bacau, dar si institutia mama de la Tirgu- Mures, Societatea Nationala de Gaze Naturale, Romgaz, ANRGN, Transgaz, Institutul de Petrol si Gaze Ploiesti si Institutul de Cercetare "Petrom" Cimpina, toate au facut studii si au ajuns la concluzia ca emanatiile de gaze sint extrem de periculoase pentru ocupantii caselor. Concluziile au fost remise ANL si Primariei Bacau. Printr-o alta nota de constatare, emisa catre ANL Bucures ti, in noiembrie 2004, Distrigaz Nord isi reinnoieste refuzul de a lega cartierul Gheraiesti la retea: "Nu vom putea pune in functiune retelele de gaze executate pina la eliminarea acestor infiltratii ce reprezinta un real pericol de incendii, explozii sau pierderi de vieti omenesti". Ideea e insusita si de Romgaz, care, la 16.08. 2004, cere ANRGN sa ia masuri prin care "sa constientizeze populatia din zona de iminenta unor acumulari de gaze care pot deveni explozive". Si pompierii au avertizat, in 2003, atit ANL, cit si firmele constructoare: "Lucrarile vor fi continuate in conditiile unui mare pericol de explozie, doar pe propria dvs. raspundere".

SECHELARIU A TURNAT BETON! Pericolul maxim vine din acumularile de gaze care se pot forma prin infiltrare in puturile retelei de distributie a apei, in canalizare, in puturile retelei de telefonie, in pivnite sau sub fundatiile locuintelor. Conform Distrigaz, acest lucru s-a si intimplat in cazul a opt dintre locuinte, cele situate de la numarul 9 la numarul 16. Singura solutie a primariei Bacau a fost - dupa cum spun si muncitorii, dar si unii dintre beneficiarii locuintelor - sa toarne un capac de beton pe strada unde au fost depistate prima oara infiltrat iile de gaze. "Metoda este nu doar insuficienta, ci si periculoasa, pentru ca poate determina o acumulare de gaze sub acest capac de beton sau poate forta gazele sa se disperseze si sa-si caute alte cai de iesire", ne-a declarat Neculae Alexa, "beneficiar" al unei case din Gheraiesti.

"Gazele si proprietarii sint de vina"

Seful Oficiului Teritorial Bacau al ANL, Constantin Strugariu, considera ca nimeni nu poate raspunde de cele intimplate, de vina fiind doar gazele, care "s-au gasit sa iasa la suprafata tocmai acolo". Pentru rezolvarea problemei, el asteapta "o hotarire de guvern care sa stabileasca modalitat ile in care vor putea fi continuate forajele si cum vor fi folosite gazele" de la Gheraiesti.

Strugariu spera chiar ca vor putea fi finalizate lucra- rile la intregul ansamblu de locuinte, care era prevazut sa aiba 220 de case, dar si toate facilitatile necesare: scoala, gradinita, magazine, biserica. Intrebat de ce muncitorii au lucrat atit de putin in cei patru ani de cind a fost deschis santierul, Constantin Strugariu a spus ca "asta e cea mai mica problema" si a adaugat ca beneficiarii ar fi cei care au cauzat cele mai mari intirzieri, pentru ca "unul a mai cerut ceva, unul altceva". Directorul ANL Bacau a devenit insa foarte nervos cind l-am intrebat de ce au fost scosi toti banii din conturile beneficiarilor imediat dupa incarcarea acestora si nu treptat, pe masura finalizarii lucrarilor, asa cum prevede legea. Initial, ne-a spus ca intrebarile noastre nu au sens si a ocolit elegant raspunsul, dupa care ne-a declarat ca el nu stie nimic de asta si ne-a sfatuit "sa vorbim cu cei de la centru", adica de la Bucuresti. Strugariu considera insa ca si de aceasta data tot beneficiarii locuintelor din Gheraiesti sint vinovati, pentru ca "unii dintre ei au chiar datorii". Adica nu si-au achitat ratele "pentru vreo luna, doua", pina cind a fost suspendata oficial plata ratelor.

Forta majora, portita de scapare a vinovatilor

In aceste zile, la cartierul ANL Gheraiesti continua lucrarile pentru finalizarea caselor inca neterminate, si asta in ciuda faptului ca reprezentantii oficialitat ilor invoca in sustinere forta majora care ar fi intervenit dupa descoperirea emanatiei de gaze. ANL, Primaria Bacau si firmele constructoare se intrec sa ceara instantelor sa declare interven- tia fortei majore, pentru a putea scapa astfel de responsabilitate. Mai mult, la procesul desfasurat vineri, 5 mai, la Tribunalul Bacau - proces in care unii locatari cer sa se intocmeasca procesele verbale de predare-primire - toti cei responsabili de constructia cartierului au cerut magistratilor sa le decline calitatea procesuala. Ei au formulat aceasta cerere deoarece nu doresc sa poata fi trasi la raspundere pentru nefinalizarea in termen a lucrarilor, nici pentru calitatea acestora sau pentru celelalte probleme generate de ridicarea cartierului Ghera iesti pe un zacamint de gaze naturale.

La iesirea din sala de judecata, reprezentantul ANL Bucuresti a afirmat ca el nu este abilitat sa faca declaratii presei. Directorul ANL Bacau, Constantin Strugariu, ne-a declarat, insa, ca in opinia sa "nu exista nici un pericol pentru cei care locuiesc in casele de la Gheraiesti pentru ca gazele nu sint sub presiune". Si el este sustinatorul tezei "fortei majore", desi recunoaste ca de la descoperirea gazelor a mai incheiat "vreo zece contracte" pentru casele din Gheraiesti. Pentru Strugariu, vinovat de situatia creata nu este firma "Vanel Exim" care "a facut bine studiul geotehnic de la inceputul lucrarilor si nu avea cum sa descopere existenta gazelor". Strugariu contrazice, astfel, specialistii de la Romgaz.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.