Un raport al misiunii peer-review consultat de „Cotidianul“ dezvaluie care e parerea expertilor UE fata de atitudinea ostila a parlamentarilor romani in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei.

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, si seful DNA, Daniel Morar, au reusit sa scoata de sub stegulet rosu cel mai delicat domeniu, lupta anticoruptie, care ar fi putut duce la aminarea cu un an a aderarii. Raportul de Monitorizare din 16 mai va lauda progresele semnificative inregistrate in acest domeniu. Punerea sub acuzare a primului "rechin", Serban Mihailescu, fost secretar general al guvernului Nastase, a fost bine primita la Bruxelles, aratind ca nu e vorba doar despre dosare deschise de ochii UE, ci ca anchetele continua, fiind finalizate cu rechizitorii.

Raportul de Monitorizare va consemna insa si poticnirile campaniei anticoruptie. Una dintre ingrijorarile Comisiei Europene priveste reticenta manifestata de Parlamentul Romaniei fata de initiativele anticoruptie.

Raportul uneia dintre misiunile peer review arata ca "un motiv aparte de neliniste si de ingrijorare privind viitorul eforturilor in lupta anticoruptie este opozitia parlamentara in ceea ce priveste implementarea unei legislatii eficace anticoruptie". William de Pauw, expertul belgian care a intocmit in martie, pentru Comisia Europeana, raportul privind coruptia si spalarea banilor, acuza Parlamentul ca "a cautat in mod repetat sa blocheze legislatia, vizind introducerea acquis-ului european in domeniul anticoruptiei", respingind sau modificind unele proiecte de lege, astfel incit acestea sa devina inutile in lupta anticoruptie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.