Presedintele ANAF Sebastian Bodu cere ca in Codul de procedura fiscala sa fie introdusa o prevedere prin care angajatii institutiei care verifica companiile multinationale sa aiba salarii de minimum 3.000 de euro. In opinia sa, aceasta masura se justifica prin faptul ca "angajatii ANAF care stau la birou si examineaza un dosar cat doua dulapuri" trebuie sa primeasca salarii mai mari decat consultantii privati.
Ieri, Sebastian Bodu a sustinut amendamentul respectiv in fata Comisiei pentru buget-finante din Senat. Cu aceasta ocazie, el a explicat ca ANAF si-a propus sa angajeze persoane care lucreaza in mediul privat si sunt foarte bine platite. "Un consultant care lucreaza la o firma independenta privata e platit cam in jur de 3.000 de euro, iar noi trebuie sa dam ceva mai mult", a declarat Bodu, citat de Mediafax. El a mai aratat ca o firma de consultanta care pregateste un dosar fiscal al unei multinationale ia onorarii "de la 100.000 de euro in sus".

Seful ANAF a gasit si de unde sa ia banii

Sebastian Bodu propune ca Administratia Financiara sa incaseze niste taxe pentru prestarea unor servicii forte complicate, foarte complexe si care presupun un grad mare de profesionalism si training-uri, la fel cum face si Consiliul Concurentei. Iar taxele respective vor fi la 10.000 de euro, pentru depunerea cererii la ANAF de catre o companie multinationala, si, respectiv la 15.000-20.000 de euro, pentru solutionarea dosarului fiscal. Aceste sume, "in mare parte, s-ar duce la persoanele care efectiv lucreaza dosarele ca sa dea o solutie", a aratat Bodu.

El a sustinut ca, desi onorariile percepute de consultanti sunt foarte mari, multinationalele carora trebuie sa li se examineze dosarele fiscale "au o cifra de afaceri foarte mare, isi permit si doresc sa plateasca aceste sume, pentru ca obtin servicii deosebite".

Senatorii cer parerea ministrului Finantelor

Presedintele Comisiei senatoriale pentru buget, Varujan Vosganian, a precizat ca amendamentul sustinut de Bodu "are in vedere plata in avans a unor impozite datorate statului, in sensul stabilirii in avans a deductibilitatilor". "In functie de realizarile ultimilor ani si de strategia ulterioara a companiilor se stabileste un plafon de operatiuni supuse deductibilitatii. Pe acest plafon se calculeaza impozitarea", a explicat Vosganian.
Senatorul a declarat ca va discuta, astazi, acest amendament cu ministrul Finantelor "si daca el confirma ca va fi o actiune incuviintata de Guvern, atunci noi ii vom da curs".

Vosganian a sustinut ca, prin aprobarea acestei modificari a Codului de procedura fiscala, "s-ar putea sa fie un moment care va revolutiona administratia".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.