Prefecturile din 11 judete au fost avertizate, marti, cu privire la riscul de inundatii in urma unor precipitatii importante prognozate in urmatoarele doua zile

Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a trimis avertizarea - emisa de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) - prefecturilor judetelor Arges, Braila, Buzau, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Olt, Prahova, Teleorman, Valcea si Vrancea.

Potrivit documentului, debitele raurilor din bazinele hidrografice ale Oltului inferior, Argesului, Ialomitei, Prahovei, Teleajanului, Buzaului, Trotusului si Putnei ar putea depasi cotele de aparare, de miercuri seara si pana vineri dimineata, in urma ploilor prognozate de meteorologi.

"Prognoza hidrologica prevede pentru acest interval posibilitatea producerii de scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, cu efect de inundatii locale si cresteri semnificative de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele mentionate, cu posibile depasiri ale cotelor de aparare", se precizeaza in textul citat.

Tot marti, prefecturile din 22 de judete au primit o atentionare meteorologica potrivit careia, in urmatoarele zile, vor cadea ploi insemnate cantitativ in sudul si estul tarii.

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor informeaza ca Administratia Nationala de Meteorologie a trimis avertizarea autoritatilor din judetele Arges, Braila, Buzau, Caras Severin, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Gorj, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Ialomita, Ilfov, Mehedinti, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Valcea, Vrancea si din municipiul Bucuresti.

Potrivit acestei atentionari, de miercuri dupa-amiaza pana joi seara, in sudul si estul tarii se vor semnala averse, descarcari electrice, intensificari ale vantului si, izolat, grindina.

In zonele respective, cantitatile de apa vor depasi local 20 l/mp. in Carpatii Meridionali si de Curbura, in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si in sudul Moldovei, izolat, se vor depasi 40-50 l/mp.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.