Un sondaj de opinie al Biroului de Cercetari Sociale, facut public ieri, releva o viziune paradoxala a romanilor asupra Securitatii si a SRI.

Cei mai multi (30%) cred ca, pe masura ce trec anii, Securitatea este mai greu de inteles, dar 50% dintre respondenti nici nu sint interesati sa afle mai multe despre politia politica. Pe de alta parte, majoritatea (66%) ar vrea sa stie daca alesii locali, parlamentarii si presedintele Romaniei, Traian Basescu, au colaborat cu Securitatea. De aceea, 67% apreciaza ca este indreptatita cererea unor partide ca CNSAS sa faca public dosarele de la fosta Securitate ale tuturor celor care ocupa functii publice in Romania. 59% dintre romani nu cred insa ca CNSAS va reusi sa-i deconspire pe toti cei care au colaborat cu politia politica din regimul comunist.

In proportie de 64,4%, romanii considera ca Securitatea a fost un rau pentru societatea romaneasca, iar 72% cred ca politia politica a fost subordonata PCR. Pe acest fir logic, 52% ii indica drept vinovati pentru ororile comuniste pe cei care au detinut functii in PCR, in vreme ce numai 31% cred ca principalii responsabili pentru tot raul au fost securistii.

De altfel, aproape jumatate dintre respondenti au declarat ca Romania s-a desprins in mica masura de trecutul comunist, iar 43% sint convinsi ca numerosi fosti securisti detin azi pozitii importante in economie si in administratia publica, formind o adevarata mafie.

De acord cu lustratia, dar nu ajuta

Daca Emil Constantinescu s-a declarat invins de Securitate, 56% nu cred ca Traian Basescu va reusi sa distruga structurile create de fosta politie politica. Cei mai multi securisti si informatori ai Securitatii s-ar gasi in PSD - in opinia a 43% dintre romanii intervievati - si in PRM (30%), urmate la mare departare de PC (10%), PD (9%), PNL si UDMR (7%). Desi 50% sint de acord ca Legea lustratiei sa opereze imediat, doar 32% cred ca fostii colaboratori ai Securitatii ar trebui sa-si dea demisia. Si mai surprinzator este ca abia 43% apreciaza ca Legea lustratiei va avea efecte benefice pentru tara.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.