Victima unei crize acute de hernie de disc, Traian Basescu a acceptat initial o operatie in Romania, dar in final a preferat bisturiul medicilor austrieci.

Medicii i-au recomandat lui Traian Basescu sa se opereze. "Este o urgenta chirurgicala", a declarat Sorin Oprescu, directorul Spitalului Universitar si membru in prima comisie care l-a consultat pe presedinte. A fost luata in calcul varianta unei operatii in strainatate, existind temerea contractarii unei infectii intraspitalicesti, dar Basescu a optat initial pentru un spital romanesc. Ministrul Sanatatii a decis insa instituirea unei a doua comisii, pe motiv ca la numirea primeia el nu fusese consultat. Decizia finala a fost luata aseara tirziu: Basescu se opereaza la Viena. El a plecat in cursul noptii, iar din avion urma sa fie dus direct pe masa de operatie, dupa cum ne-a declarat ministrul Sanatatii. Acesta sustine ca schimbarea deciziei sa datorat faptului ca in Romania nu a putut fi gasita o echipa gata de interventie, pe cind in Austria, medicii erau deja pregatiti. Presedintele Finlandei, Tarja Halonen, si-a aminat vizita de stat pe care trebuia sa o efectueze astazi in Romania din cauza starii de sanatate a lui Traian Basescu.

La numai citeva ore dupa ce o prima comisie medicala condusa de Sorin Oprescu a anuntat echipa care urma sa-l opereze pe Traian Basescu, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a numit o alta comisie de evaluare a starii de sanatate a presedintelui. Dupa discutia cu noua comisie, Basescu s-a razgindit si a acceptat sa fie operat de urgenta la Viena. In jurul orei 22.30 el a plecat spre aeroport, urmind ca la sosirea in Austria sa intre direct pe masa de operatie. Potrivit lui Nicolaescu, decizia i-a apartinut presedintelui, iar o echipa de chirurgi il astepta deja pe Basescu. "Operatia trebuia efectuata in cel mai scurt timp, iar in Romania nu am gasit o echipa de medici care sa fie gata sa intervina atit de repede", ne-a mai declarat ministrul Sanatatii.

Intr-o conferinta de presa organizata ieri la prinz, Sorin Oprescu declara: "Este o urgenta chirurgicala. Nu s-a hotarit inca locul in care va fi operat". Diagnosticul pus de medici: "Hernie de disc lombara (la nivelul L4-L5) cu fenomene de compresiune radiculara". Comisia care a dat acest diagnostic era compusa din 13 doctori renumiti, printre ei si sefii sectiilor de neurochirurgie de la Spitalele "Bagdasar-Arseni", Universitar si Elias - Vlad Ciurea, Gabriel Iacob si Dan Voinescu.

Teama de infectie

Presedintelui Basescu i-au fost prezentate toate variantele de realizare a operatiei. Problema cea mai mare care se punea era insa cea a locului operatiei: in tara sau in strainatate. Cunoscatorii i-au spus ca desi in Romania exista specialisti si aparatura pentru asemenea interventii chirurgicale, recomandarea pentru o clinica din Europa raminea valabila.

Exista de asemenea temerea contractarii unei infectii intraspitalicesti, in special cu temutul bacil Piocianic care le da bataie de cap medicilor. Prima varianta pe care seful statului o avea in fata ieri-dimineata era Viena. Acolo exista clinici de excelenta in ortopedie, un exemplu de caz rezolvat in mod fericit fiind cel al ministrului Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Seful diplomatiei romane s-a tratat cu succes la genunchiul lovit, ca urmare a cazaturii pe pirtia de schi de la Sinaia, in urma cu trei luni.

O alta varinta era Londra. Nu a fost exclusa nici varianta cunoscutei clinici franceze Pitie-Salpetriere din Paris, de ortopedie-traumatologie, condusa de profesorul Gerard Saillant, decan al Facultatii de Medicina.

Basescu a ales sa se opereze in tara. Ceva mai tirziu, ministrul Sanatatii si-a dat seama ca nu el a numit comisia de expertiza, si prin urmare a desemnat una noua, formata din patru experti, din care doi facusera parte si din prima. Dupa o noua examinare, presedintele a fost convins sa se opereze la Viena. Ministrul Nicolaescu ne-a declarat ca ultimul cuvint l-a avut pacientul.

Pericolul Piocianic

Bacilul Piocianic este recunoscut, in literatura de specialitate, ca avind o mare capacitate de adaptare la mediu, dar si la antibiotice. In cazul infectiilor, bacilul elibereaza proteine toxice, care ataca tesuturile si provoaca dezechilibre in sistemul imunitar. Ceea ce este specific insa acestui bacil este faptul ca el infecteaza predominant persoane care sufera deja de o alta boala si sint internate in spitale. In pericol sint bolnavii de cancer, pacientii cu arsuri sau persoanele care tocmai au suferit o interventie chirurgicala si au sistemul imunitar foarte slabit. Una dintre complicatiile provocate de bacil este meningita, boala care ataca sistemul nervos central, provocind chiar moartea pacientului.

Tariceanu a ramas cu portocalele

In cursul zilei de ieri, Basescu a acceptat doar vizita sotiei sale, Maria. Premierul Calin Popescu Tariceanu a fost si el aseara la Spitalul Elias, unde nu a zabovit mai mult de doua minute, intrucit nu a putut intra la presedinte. Seful Executivului a intrat pe poarta spitalului cu limuzina oficiala, dar masinile din coloana sa nu aveau pornite girofarurile si nici sirenele. La plecare, insa, acestea au fost puse in functiune, semn al unei posibile stari de nervozitate. In lipsa unor informatii oficiale, nu se poate aprecia daca Basescu a refuzat vizita premierului sau, pur si simplu, in acel moment era supus evaluarii comisiei medicale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.