Seful unui partid aproape inexistent ca infrastructura politica, Gigi Becali este, fara indoiala, cel mai mediatizat personaj din ultimele saptamini.

Chiar si daca nu este invitat sau nu i se cere opinia, persoana liderului PNG declanseaza un adevarat tavalug al dezbaterilor si analizelor politice in presa scrisa sau la tv. Si asta fie ca vorbim despre emisiuni de sport, talk-show-uri politice, jurnale de stiri sau emisiuni de divertisment. Gigi Becali pare a fi omniprezent.

Totul pare a fi inceput o data cu reusitele echipei de fotbal Steaua Bucuresti pe care o pastoreste, amplificindu-se ulterior cu un sondaj de opinie realizat de IMAS, care, prin procentul de 30% la capitolul incredere, ii confera "latifundiarului din Pipera" o pozitie mai buna chiar decit a premierului Calin Popescu Tariceanu. Mai mult, sondajul cu pricina crediteaza un partid precum cel al lui Gigi Becali, practic inexistent pe piata politica pina acum, cu un procent de 6% indestulator pentru a-i asigura citeva locuri in Parlament.

Mai mult, ieri, intr-un alt sondaj dat publicitatii de Biroul de Cercetari Sociale, Partidul Noua Generatie sare la un surprinzator procent de 7,1%. E adevarat, o contributie la vizibilizarea lui Becali a avut-o si Traian Basescu, participind la sprituri nocturne cu liderul PNG. Pe de alta parte, seful statului nu s-a delimitat nici o secunda de iesirile lui Becali, transformat peste noapte in avocatul Presedintiei si adversarul lui Tariceanu, Patriciu si Voiculescu, adica exact inamicii lui Basescu.

Am adresat doua intrebari pentru patru analisti: 1. Credeti ca asistam la gonflarea unui personaj sau Gigi Becali este o problema reala? 2. Cine are interesul sa agite "noul pericol" Becali si de ce?

Alina Mungiu: "Becali e o creatura"

Becali e o problema reala, pentru ca undeva s-a luat decizia ca el va ocupa un mare spatiu in opinia publica. Sa ne amintim de ce spunea Viorel Hrebenciuc in stenogramele PSD: ,,Luni, toate talk-show-urile sint puse pe acest subiect...". Aceasta intelegere oculta, la care nu subscriu toate posturile si toti moderatorii, dar multi, a hotarit ca dl Becali sa domine ecranele noastre. Deci nu a fost invers, adica Becali a crescut asa de mult in opinia publica, incit posturile tv au trebuit sa il ia in seama.

Daca Becali are incredere peste 30%, asta doar arata cit de slaba si nerelevanta este intrebarea cu increderea. In centre de top de analiza a opiniei publice, de exemplu la Stanford, nici nu se pun intrebari cu increderea, ca nu e clar daca avem incredere in el ca sa conduca Steaua, sa conduca tara sau sa se conduca singur de la Golden Blitz acasa, dupa ce a baut un pahar. Diferenta e oricum prea mare dintre o incredere asa uriasa si o optiune de vot modesta, de 5 sau 6 la suta, din care, daca scadem marja de eroare teoretica, mai ramin 2-3 la suta, aratind ca nu e nimic solid la baza acestei reputatii.

Becali e o creatura, dar faptul ramine ca exista posturi tv care muncesc la reputatia lui, si chiar si vreo doua institutii de sondaj, intr-o alianta pe care am mai vazut-o in 2004, si care nu e de bine. Cine? Raspunsul e tot in stenogramele PSD, si incepe cu Viorel. Ideea e ca daca nu ne putem alia cu Vadim, un Vadim mai mic, acolo, pe nume Gigi, poate fi bun la nevoie. Ca daca Romania nu schimba sistemul electoral, vom avea vesnic coalitii si inventii de parteneri de coalitie.

Sever Voinescu: "E limpede ca Becali este folosit"

Da, dl Gigi Becali este real! E mai real decit oricare dintre noi. Nu stiu insa daca este un pericol. Mai degraba cred ca nu. Pericolul este ceva ce distruge iminent, asa ca indemn la calm in privinta dlui Becali. Dl Becali nu este, acum, pe lista primelor 100 de pericole la adresa Romaniei. Insa e limpede ca dl Becali este folosit. Cel mai virtos e folosit de el insusi, in propriul beneficiu, ceea ce este perfect legitim.

Cred ca il foloseste, oarecum, si dl Basescu, desi am impresia ca presedintele nu stie foarte precis cum sa procedeze cu excentricul latifundiar care i-a cazut, cu amor, in brate. Am beneficia insa cu totii daca Steaua ar pierde campionatul. Dl Becali a spus recent ca, daca Steaua pierde titlul, o sa innebuneasca. Vorba maestrului Radu Cosasu: hai, c-o sa fie nostim...

Cristian Pirvulescu: "Becali profita de un context"

Extremismul este o problema reala pentru Romania. Mai ales in conditiile inexistentei unor partide ideologice si a unui numar mare de nehotariti. Becali profita de un context. Pe de o parte, de succesul Stelei, iar pe de alta parte, de absenta unei viziuni politice coerente la nivelul clasei politice. E greu insa de anticipat o crestere substantiala, dar in politica orice este posibil. Altfel, Becali reprezinta un partid antisistem, cu un discurs antisistem. Partidele-sistem au tot interesul sa il prezinte ca pe un pericol pentru a avea o legitimitate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.