Simbata, cu doar citeva zile inainte de prezentarea Raportului de tara din 16 mai, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos (foto), a anuntat ca a decis, pentru a doua oara, redeschiderea cazului privind moartea suspecta a bolnavilor de la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, conform agentiei MEDIAFAX. Anuntul nu contine nici o noutate, tinind cont de faptul ca ancheta s-a redeschis inca de anul trecut, situatie confirmata, ieri, si de purtatorul de cuvint al Parchetului General, Robert Cazanciuc.

Acesta a mai precizat ca s-a adus in discutie cazul abia acum, "deoarece saptamina trecuta organizatia internationala Amnesty International ar fi facut o noua sesizare in acest caz". "Va trebui sa refacem intregul caz, deoarece o parte dintre dosare cu solutiile de neincepere a urmaririi penale (NUP) se afla acum in instanta", a mai spus Cazanciuc, referindu-se la faptul ca intre Parchetul General si Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) exista mai multe procese.

Judecatorii refuza sa se pronunte

Citeste si:

Pe de alta parte, reprezentantii CRJ spun ca dosarele despre care vorbeste Cazanciuc n-au ajuns niciodata in instanta, asa cum au cerut judecatorii. In prima faza, CRJ a facut o plingere la Parchetul General, impotriva solutiilor de NUP date de procurori. Deoarece superiorii procurorilor au considerat ca solutiile subalternilor lor sint corecte, CRJ a chemat Parchetul General in instanta, cerind redeschiderea tuturor cazurilor.

"Procesele exista si la ora actuala, insa reprezentantii Parchetului General refuza sa depuna dosarele de urmarire penala cerute de judecatori pentru a le putea vedea si ei. In trei dintre aceste cazuri, judecatorii chiar refuza sa se pronunte pina nu vad aceste dosare", ne-a declarat avocatul Catalina Radulescu, de la CRJ.