Cel mai recent caz in care pamintul se surpa se inregistreaza in comuna gorjeana Rosia de Amaradia, unde autoritatile au decretat stare de alerta

In judetul Gorj, alunecarile de teren au luat locul inundatiilor. Prefectul judetului, Stefan Marian, a decretat stare de alerta in localitatea Rosia de Amaradia si in comunele limitrofe acesteia din cauza alunecarilor de teren din seara de joi, 4 mai. Cel mai afectat sat limitrof este Seciuri, unde alunecarile au ingropat partial sau total 80% dintre case. "Dintre cele 375 de case existente in satul Seciuri, doar 20 mai sint in picioare", a declarat primarul localitatii Rosia de Amaradia.

Totodata, 500 de persoane au fost evacuate. "Am luat in discutie cazarea sinistratilor in corturi militare ce vor fi amplasate intr-o fosta unitate militara din Tirgu-Jiu", a declarat Stefan Marian. In plus, circulatia pe Drumul Judetean 675 C, care face legatura intre sat si alte localitati, este intrerupta. Vicepremierul Gheorghe Pogea, insotit de prefectul judetului Gorj si de secretarii de stat Ionel Mantog si Adrian Nitu s-au aflat ieri in zona pentru a analiza, la fata locului, masurile care se impun in vederea limitarii dezastrului.

Pagube de 312 miliarde de lei

Rosia de Amaradia este comuna gorjeana cea mai afectata de alunecarile de teren, produse in perioada 2005-2006, cauzate de precipitatii, dar si de lucrarile miniere executate in zona, pe teritoriul acesteia aflindu-se Cariera de Exploatare a Lignitului Seciuri, unitate componenta a Complexului Energetic Craiova. Grupul de lucru guvernamental prezent in zona in cursul saptaminii trecute a estimat ca pentru remedierea situatiilor provocate de alunecarile de teren in comuna Rosia de Amaradia sint necesari aproximativ 321 de miliarde de lei vechi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.