Conflictul pentru Salonul cartii se da aproape incheiat: presedintele AER renunta la sprijinul Ministerului Culturii

Declaratiile secretarului de stat Ioan Onisei impotriva felului in care Asociatia Editorilor Romani vrea sa organizeze Tirgul de Carte Bookfest si acuzatiile acestuia impotriva lui Gabriel Liiceanu, presedintele AER, au primit ieri replica directorului Editurii Humanitas.

In razboiul banilor de la minister pentru Bookfest, Ioan Onisei a ramas cu fondurile, iar AER cu problemele tirgului.

"Noi iesim in pierdere"

AER a prezentat bugetul Bookfest, explicind de ce inchiriaza metrul patrat neamenajat de la Romexpo cu aproximativ zece euro si il ofera expozantilor cu 57 de euro, amenajat.

Presedintele AER spunea joi: "Realizarea ne costa 98 de euro pe metrul patrat, dar cerem 57 pe amenajarea standard". Cu incasari estimate la 142.000 de euro si cheltuieli de circa 216.000, AER a tinut sa sublinieze ca acest proiect nu ii va aduce nici un profit, asa cum sustin celelalte asociatii si, conform lui Liiceanu, asa cum afirma insusi secretarul de stat Ioan Onisei intr-un comunicat: "Profitul acestui tirg nu trebuia sa fie al AER, ci al cititorului si al editurilor".

"Asa ceva n-am patit de cind sint"

Dupa prezentarea facuta de cei de la AER, a inceput si dialogul pentru care fusese convocat reprezentantul Ministerului Culturii. Gabriel Liiceanu i-a reprosat lui Ioan Onisei, pe un ton "incarcat, motivat de epuizarea nervoasa", ca MCC, ca mediator al conflictului dintre AER si asociatiile de editori, "a jucat rolul unui catalizator de conflict, in detrimentul opiniei publice si al AER". Liiceanu a afirmat ca s-a "pomenit cu o galeata de noroi in cap" dupa ce "intentiilor de generozitate totala li s-a raspuns cu suspiciune si apoi calomnie in presa centrala" si i s-a adresat direct lui Onisei: "De ce Dumnezeu, domnule secretar de stat Onisei, ati simtit nevoia sa faceti din mine o oaie neagra?".

Ca solutie definitiva a acestui conflict, AER a gasit de cuviinta sa anunte ca nu mai vrea banii de la Ministerul Culturii si ca se va descurca sa stringa suma necesara pentru finalizarea proiectului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.