Peste 14.000 de persoane au fost evacuate din localitatile riverane Dunarii afectate de revarsarea apelor in ultimele trei saptamani, iar autoritatile actioneaza pentru sprijinirea populatiei si limitarea pagubelor. Ministerul Administratiei si Internelor au anuntat ieri ca in cele 157 de localitati din 12 judete afectate de inundatii sunt evacuate 14.176 de persoane, aproape un sfert dintre ele fiind cazate in unitati scolare si sanitare, corturi sau pontoane plutitoare, iar restul la rude.

In urma revarsarii apelor Dunarii au fost evacuate peste 14.000 de persoane, din noua judete, conform ultimei situatii centralizate de Ministerul Adminstratiei si Internelor (MAI), data publicitatii joi.
Situatia pe judete releva ca cel mai mare numar de persoane evacuate se inregistreaza, in continuare, in Dolj - 8.225, urmat de Calarasi - 4.649, Tulcea - 787, Constanta - 349 si Braila - 103. In judetul Mehedinti au fost evacuate 38 de persoane, in Caras-Severin - 19, in Ialomita - 10 iar in Olt - 4.

Cele 14.176 de persoane evacuate din 157 de localitati, din cauza inundatiilor provocate de revarsarea Dunarii, au fost cazate la rude, in incinta scolilor, in spitale, in corturi si pe pontoane plutitoare. Peste 2.900 de case au fost inundate, 891 au fost distruse iar 122 sunt in pericol de prabusire. Totodata, au fost inundate 5.805 de gospodarii si anexe gospodaresti si 138 de obiective socio-gospodaresti. Au fost inundate controlat 21.000 de hectare de teren. 8,4 kilometri de drumuri nationale, 408,4 kilometri de drumuri judetene si 189,1 kilometri de drumuri comunale au fost afectate de inundatii.
Totodata, 43 de poduri au fost distruse si 225 de podete si traversari pietonale au fost afectate din cauza revarsarii Dunarii. De asemenea, 13 localitati au ramas fara energie electrica, au fost distruse 8 linii electrice totale si 163 de posturi de transformare.

Conform datelor MAI, peste 4.000 de angajati ai ministerului sunt implicati in actiuni de interventie si monitorizare derulate in judetele afectate de inundatii. Lucratorii MAI actioneaza cu peste 460 de utilaje: 47 autoturisme, 132 autocamioane, 13 autobasculante, 49 autospeciale, 3 vole, 10 barci cu motor, 2 salupe, 39 de motopompe, 63 tractoare, 11 excavatoare, 3 buldozere, 3 elicoptere, 66 de corturi si 10 generatoare.

Secretarul de stat in M.A.I.,Victor Paul Dobre, in inspectie pe la diguri

Secretarul de stat pentru relatia cu prefecturile din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Victor Paul Dobre, a inspectat, ieri digul de protectie ridicat de autoritati de-a lungul drumului national 54 A, in localitatile Corabia si Ianca. Victor Paul Dobre a recomandat autoritatilor din Olt sa lucreze doar la evacuarea apei din doua canale de irigatii ce comunica cu nou creata acumulare Potelu, pentru prevenirea inundarii zonelor locuite din Ianca si sa nu mai actioneze la suprainaltarea digului, deoarece acesta are inaltimea necesara, respectiv 60-70 de centimetri. Crearea unei brese in digul de protectie de la Dunare pe raza judetului Olt a fost amanata pana in momentul in care nivelul fluviului va scadea sub cel al acumularii de la Potelu, unde sunt peste 200 de milioane de metri cubi de apa.

"Deocamdata nivelul acumularii Potelu este cu aproximativ 70 de centimetri peste cel al Dunarii si, pentru a fi eficienta o bresa, nivelul Dunarii trebuie sa fie mai mic decat cel al acumularii", a spus Victor Dobre. Peste 50 de militari lucreaza in continuare la consolidarea digului de saci cu nisip de pe marginea acestui drum si la evacuarea cu motopompe a apei din doua canale de irigatii ce trec pe sub DN 54 A si comunica cu fosta balta Potelu.

Aproximativ 40 de persoane au fost instruite individual de autoritati pentru a fi pregatite in cazul in care va fi necesara evacuarea. In localitatile Ianca, Garcov, Orlea, Gura Padinii si Corabia din judetul Olt au fost inundate sapte anexe gospodaresti, sase beciuri, doua poduri si 31 podete, sapte cladiri ale Ocolului Silvic Corabia, 15 sedii de ferme cu anexele lor apartinand Corias.

Apa fluviului a acoperit si zece statii de pompare a apei, cinci cantoane, trei stavilare, 180,6 kilometri de canale de desecare ale Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare Caracal, Vinalcool Corabia, cat si portul, fabrica de cherestea si silozul din Corabia. Peste 8.200 de hectare de terenuri agricole, 5.900 de hectare paduri si 2.600 de hectare de pasune au fost complet acoperite de ape in incinta Potelu Corabia, pe raza localitatilor mentionate anterior.

Localnicii din Clisura Dunarii ar putea ramane fara curent electric

Cotele crescute ale fluviului au determinat revarsarea apelor peste stalpii de inalta si medie tensiune. Astfel, temelia acestora a fost cu mult slabita, stalpii riscand sa se prabuseasca in orice moment. Cateva zeci de mii de persoane, care locuiesc in comunele situate pe Clisura Dunarii, atat in judetul Mehedinti cat si in Caras-Severin, sunt in pericol de a ramane fara energie electrica.

Si asta deoarece viitura de pe Dunare a avut si alte efecte decat cele previzibile, respectiv inundarea localitatilor riverane si a culturilor agricole. Astfel, cotele crescute ale fluviului au determinat revarsarea apelor peste stalpii de inalta si medie tensiune. Odata cu retragerea apei, temelia stalpilor a cedat, acestia fiind in pericol de prabusire. Pe de alta parte, la aceasta ora, o portiune de 4,5 kilometri de mal este acoperita de apa care inca nu s-a retras, iar cateva sute de stalpi de tensiune sunt inca acoperiti de ape.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.