Comisia Europeana a propus ieri alocarea a 3,5 miliarde de euro pentru Romania si Bulgaria in proiectul de buget pentru 2008, transmite Reuters. De asemenea in acest proiect s-a vorbit despre majorarea cheltuielior celor 25 de state cu 4,6% in 2007 in scopul scaderii somajului si accelerarii cresterii economice. Intr-un prim proiect de buget propus pentru anul 2007 s-a stabilit un nivel total al cheltuielilor bugetare de 126,8 miliarde de euro. Cresterea cheltuielilor se datoreaza solicitarilor celor mai mari contribuabili la bugetul UE, precum Germania.

UE va aloca 54,3 miliarde de euro pentru proiecte ce vor influenta pozitiv competitivitatea economiei UE, suma depasind cu 6,8 miliarde euro nivelul din 2006. "Bugetul constituie o reprezentare in termeni financiari a obiectivelor politice ale UE, stimuland in principal cresterea economica si determinand reducerea somajului", a explicat comisarul european pentru buget, Dalia Grybauskaite.

Cheltuielile din sectorul agricol, vor creste cu 1,2%, la 57,2 miliarde de euro, dintre acestea, 12,4 miliarde de euro vor fi alocati dezvoltarii rurale. Cheltuielile efective aferente anului 2008 se vor plasa astfel la 116,4 miliarde de euro. Costurile administrative se vor majora cu 6%, la sapte miliarde de euro, ca urmare a faptului ca UE va angaja oficiali din cele zece tari, majoritatea est-europene, care au aderat la UE in 2004, si, probabil, din Bulgaria si Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.