Dupa ce a dat semne ca ar vrea sa se intoarca inapoi in matca, iar apele au scazut sub cotele de inundatie, Dunarea ameninta sa se umfle din nou.

Incepand cu data de 6 mai, hidrologii anunta noi cresteri ale debitelor. Fluviul avea ieri, la intrarea in tara un debit de 13.300 metri cubi pe secunda.

Pentru multi romani, minivacanta de 1 Mai a fost un cosmar, unii dintre ei fiind nevoiti sa isi stranga lucrurile in graba si sa fuga din calea apelor. Peste 1.200 de localnici din satele Macesu de Jos si Sapata, din judetul Dolj, au fost evacuati. Localitatile au fost inundate din cauza cresterii apei care vine din aval prin bresa creata de Dunare in digul de la Bistret. Totodata, in noaptea de duminica spre luni, circa 200 de persoane au fost evacuate din localitatea doljeana Carna. Si in judetul Calarasi s-a impus evacuarea a 800 de oameni din localitatea Manastirea, unde 200 de case au fost inundate. Localnicii au incercat sa consolideze digul care trece prin comuna, insa linia de aparare este foarte subreda. O autospeciala a Armatei va fi folosita pe post de cabina de dus, pentru ca sinistratii sa se poata imbaia de doua ori pe saptamana. Autoritatile au decis sa faca noi brese controlate in digurile din apropierea localitatilor inundate, pentru a diminua presiunea din respectivele incinte, dar si pentru a permite apelor sa se retraga inapoi in fluviu. Digurile vor fi "deschise" numai cand debitele apelor revarsate vor fi cu 20 de centimetri peste cele ale Dunarii. Comitetul pentru Situatii de Urgenta instituit la nivelul Ministerului Mediului va decide daca se impune ruperea digului de protectie din dreptul localitatii Manastirea din judetul Calarasi.

Chemati la vot ca sa mute satul pe deal

Peste 3.800 de localnici din Rast (Dolj) au participat, ieri dupa-amiaza, la o adunare generala la care si-au spus parerea privind stramutarea localitatii.

Autoritatile locale din Rast au organizat aceasta intrunire, lasandu-le posibilitatea oamenilor sa voteze schimbarea locatiei comunei. Consiliul Local Rast se va intruni azi pentru a "legifera" vointa populara.

Ieri dimineata, numarul persoanelor evacuate din calea apelor ajunsese la 16.400, potrivit Ministerului Administratiei si Internelor. Numai in judetul Dolj 8.900 de oameni si-au parasit locuintele. Dunarea a distrus 2.250 de case din

156 de localitati riverane si circa 5.800 de gospodarii.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.