Preedintele CNAS, Cristian Vladescu, spune ca in farmacii la distribuirea banilor se va tine cont in proportie de 60% de adresabilitate i in proportie de 40% de calificarea profesionala a farmacitilor. Pana acum, la incheierea contractelor cu farmaciile se tinea cont de adresabilitate in proportie de 20%.
Banii vor depinde de numarul de asigurati i pacienti
Alocarea fondurilor dupa alte criterii ar putea rezolva criza medicamentelor compensate. Preedintele CNAS spune ca in fiecare luna cel putin 1 milion de lei noi, bani alocati pentru medicamentele compensate, raman necheltuiti. Cristian Vladescu spune ca aceti bani vor fi distributi mai bine de acum inainte.

La nivelul judetelor, criteriile de alocare a banilor vor include i numarul de asigurati din fiecare judet precum i cel al pacientilor. Pana acum se tinea cont de numarul de medici i de cel al spitalelor.

De asemenea, o alta cale de cheltuire mai judicioasa a banilor din sistemul de sanatate este incheierea unor protocoale terapeutice, adica a modului in care se trateaza o boala.

Cristian Vladescu, preedintele Casei de Asigurari de Sanatate: "Am constatat variatii mari pe costul mediu pe pacient pe boala. Exista variatii de la 76 de milioane de lei la 3 milioane de lei pe pacient pentru aceeai boala".

Preedintele CNAS a mai anuntat marirea numarului de boli cronice cu tratament gratuit, de la patru la unsprezece. Printre cele apte boli noi care sunt tratate gratuit se numara ciroza hepatica i dementa.