Caporalul Bogdan Hincu, ucis ieri in misiune la Nassyria. Familia spune ca nu s-a dus acolo pentru bani, ci pentru a face cariera

Bogdan, de 28 de ani, s-a angajat in armata in 2003 la o unitate militara din Iasi ca sa ajunga militar de cariera, ca parintii lui - tatal colonel in rezerva si mama locotenent-colonel in rezerva. "Era foarte ambitios, a invatat singur engleza la un nivel aproape de cel nativ, avea in fata o cariera militara frumoasa si totul s-a terminat aici. Nu a fost admis la Academia Fortelor Terestre pentru ca nu avea permis de conducere de categorie superioara, a facut scoala de soferi si voia sa candideze din nou cind se intorcea din misiune din Irak", spune maiorul Danut Caldararu, de la Comandamentul 10 Operational din Iasi.

Era entuziasmat de misiune

Vestea mortii lui Bogdan a fost adusa familiei de catre comandantul garnizoanei Iasi, colonelul Marius Tirnacop, si de medicul unitatii. "Mi-am vazut sotul schimbat la fata. Cind mi-a spus, am lesinat pe loc", plinge Carmen Hincu, mama caporalului ucis. Bogdan Hincu abia se insurase cu citeva luni inainte de a pleca in Irak si isi cumparase o locuinta cu credit. Impreuna cu sotia planuiau sa aiba un copil, dupa terminarea misiunii in Irak. "Chiar ii spuneam ca imi doream mult o nepotica", adauga mama soldatului. Parintii lui Bogdan spun ca fiul lor nu plecase acolo pentru a cistiga bani, ci pentru ca visa sa urce in ierarhia militara. "Vroia foarte mult sa devina ofiter", isi aminteste indurerat Marcel Hincu, tatal lui Bogdan.

Ultima data parintii au vorbit cu el la telefon in simbata dinaintea Pastelui, iar Bogdan s-a aratat entuziasmat de misiunea lui. "Din punctul meu de vedere, nu aveam ce sa cautam acolo. Am fost si eu militar si cred ca erau mult mai potrivite misiuni umanitare si de reconstructie din partea noastra. Nu ma mai incalzeste cu nimic acum daca il vor face erou national. Imi vreau fiul inapoi, atit", plinge locotenent-colonelul in rezerva Carmen Hincu, mama caporalului.

Trei italieni morti

Cind a fost ucis, Bogdan se afla, impreuna cu colegii italieni, intr-o misiune de monitorizare si antrenare a politistilor irakieni. Bogdan si trei militari italieni si-au pierdut viata in explozia despre care s-a crezut initial ca a fost provocata de o masina-capcana. "In acest moment inclinam sa credem ca un dispozitiv exploziv improvizat a lovit masina blindata in care se aflau. De regula acestea sint amplasate in-tr-un loc si detonate de la distanta cind tinta trece pe linga ele", crede colonelul Dan Mircea de la Biroul de Presa al MApN.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.