Un avion de agrement, cu 3 persoane la bord, a aterizat fortat, ieri dimineata, in apropierea Aeroportului International din Cluj. Nimeni nu a fost ranit si, din primele cercetari, se presupune ca a fost vorba despre o defectiune la trenul de aterizare al aeronavei.

Anchetatorii, sositi la fata locului, sunt de parere ca acesta s-a blocat, insa pana la finalizarea expertizei nu se poate pronunta nimeni. Accidentul aviatic s-a produs ieri dimineata, in jurul orei 11,00, la putin timp dupa decolare.

Potrivit directorului aeroportului, David Ciceo, accidentul nu s-a soldat cu victime. Avionul, o cursa charter, de mici dimensiuni, s-a prabusit la aproximativ 300 de metri de sediul aeroportului, langa o pista. In avion se aflau trei persoane, doi pasageri americani si pilotul austriac, toti scapand nevatamati. Cei doi oameni de afaceri straini urmeaza sa ia o alta cursa pentru a ajunge la Salzburg, pilotul fiind obligat sa astepte incheierea anchetei.

Martorii oculari au precizat ca avionul a decolat, dupa care, la o inaltime de aproximativ 5 metri, s-a inclinat in aer, a lovit cu aripa dreapta pista, dupa care s-a prabusit, rupand trenul de aterizare.

Inspectoratul Aviatiei Civile a declansat o ancheta pentru a stabili cu exactitate cauzele care au dus la acest incident. Deoarece conditiile meteo nu ridicau nici un fel de probleme, sunt luate in calcul ipotezele privind eroarea de pilotaj sau defectiunea tehnica. Aparatul are o vechime de 15 ani si nu a suferit pagube importante.

Un echipaj de Politie si unul de la pompieri s-au deplasat de urgenta la fata locului pentru a evita producerea unei tragedii. Spargerea celor doua rezervoare ale aparatului a facut ca intreaga pista sa fie inundata cu kerosen, motiv pentru care s-a trecut la indepartarea cu apa a combustibilului. Directorul de comunicare din Ministerul Transporturilor, Adrian Ionescu, a declarat, citat de Mediafax, ca accidentul a fost provocat de probleme tehnice. Potrivit unui comunicat, avionul de tip Mooney M20T, de 1,3 tone, fabricat in SUA, efectua o cursa privata catre Salzburg - Austria, avand la bord trei persoane. "Dupa decolare, la ora 11.10, aeronava a aterizat fortat. La aterizare aeronava a iesit lateral cinci metri de pe pista si si-a avariat trenul de aterizare", precizeaza aceeasi sursa.

O comisie numita de ministrul Transporturilor s-a deplasat la fata locului pentru a investiga accidentul conform prevederilor legale. Conform presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, care a avut discutii cu pilotul, a fost vorba despre o defectiune tehnica. "La decolare pilotul a simtit ca nu mai poate ridica avionul in aer si a incercat sa aterizeze. Au fost distruse trenul de aterizare si o aripa", a spus Nicoara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.