Cotatia internationala a petrolului a atins un nivel-record, depasind 70 de dolari pe baril, ceea ce ne aduce noi scumpiri ale carburantilor la pompa

Marii jucatori de pe piata petroliera romaneasca pregatesc o serie de scumpiri ale carburantilor la pompa. Ca motiv, este invocata cotatia internationala a titeiului, care a depasit 70 de dolari pentru un baril, facind sa creasca si cheltuielile companiilor autohtone din domeniu. Acestea sustin ca nu folosesc stocuri pe termen lung, si ca atare sint nevoite sa "umble" la preturile benzinei si motorinei la pompa. Una dintre scuze este legata de faptul ca Romania nu mai este o piata inchisa si ca trebuie sa se supuna regulilor pietei internationale.

"Teoretic, daca pretul petrolului creste, pretul produselor urmeaza acest trend, dar companiile au politici diferite. Daca stocurile sint mari si cererea este mica, pretul la pompa poate chiar sa nu creasca, si invers. In Romania nu mai exista reguli fixe, depindem de piata", ne-au declarat surse din industria petroliera, care au preferat anonimatul.

Lukoil a crescut preturile

"Noi am crescut deja preturile, inca de luni, cit sa acoperim cheltuielile. Acestea tot nu se acopera, dar am crescut pretul cit sa nu spunem ca l-am lasat la fel. Cresterea a fost mai mica decit trebuia pentru ca inca mai avem stocuri", ne-a declarat Teodor Chirilescu, director executiv al Lukoil Romania.

Acesta sustine insa ca nici o companie petroliera nu isi face stocuri mai mari de 80.000-100.000 de tone, care ii ajung intre 10 si 15 zile, pentru ca nu vrea sa tina banii blocati.

"Cotatiile internationale sint infernale si nu dau semnale ca ar scadea. La actualele cotatii, pretul carburantilor ar trebui sa creasca cu 15-20 de dolari pe tona la intern, peste preturile practicate acum de noi. Marja la statie este cam de 120 de dolari pe tona pentru a-ti acoperi cheltuielile", spune Chirilescu.

Directorul executiv Lukoil Romania estimeaza ca benzina va ajunge, in curind, la circa 3,5 RON/litru, iar motorina la 3,4 RON/litru.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.