Victoria a adus coalitiei de guvernare o majoritate sporita in parlament

Dupa ce au fost numarate aproape toate voturile, se anticipeaza o majoritate de circa 30 de locuri in parlament (fata de zece anterior) pentru prim ministrul socialist Ferenc Gyurcsany, care isi va mentine functia.

Liderul opozitiei conservatoare Viktor Orban, si el fost prim ministru, a recunoscut infrangerea si i-a telefonat lui Gyurcsany pentru a-l felicita. Este prima oara din 1990, ca un guvern din Ungaria castiga un al doilea mandat succesiv.

In acest al doilea tur de scrutin, socialistii au obtinut peste 60 din cele 110 mandate individuale, ramase a fi decise dupa prima runda.

In primul tur de scrutin, coalitia de guvernare formata din Partidul Socialist (PS) si Alianta Liber Democratilor(ALD), obtinuse 49,5 la suta din voturi, iar opozitia conservatoare, formata din FIDESZ si Forumul Demoocrat Maghiar obtinuse 48 la suta.

In pofida diferentei aparent mici in procentajul voturilor, analistii preziceau ca sansele unei victorii a opozitiei sunt minime. Prevazand probabil o infrangere, liderul FIDESZ Viktor Orban declarase ca nu va cere sa devina prim ministru in caz de victorie, ci va oferi aceasta functie unui membru al Forumului Democrat Maghiar. Pe de alta parte, insa, Forumul Democrat Maghiar a anuntat ca nu accepta programul electoral publicat de FIDESZ. Potrivit analistilor, aceste evolutii au redus probabil moralul in rindul electoratului opozitiei.

Un sistem electoral complex

In urma primului tur, Socialistilor le-au fost atribuite 109 mandate, FIDESZ 97, ALD 4 si FDM 2.
In turul 2, pe langa cele 110 mandate individuale - majoritatea disputate intre candidati PS si FIDESZ, se atribuie alte 64 de mandate, in functie de procentul final cumulat de voturi, obtinut in cele doua tururi de scrutin de cele 4 partide care au depasit pragul electoral de 5 la suta. Parlamentul unicameral al Ungariei are in total 386 de deputati. Repartizarea finala a mandatelor va fi cunoscuta abia dupa ce se
vor numara si voturile din strainatate.

Viktor Orban a aruncat electoratul opozitiei in confuzie

In ultima perioada, liderul conservatorilor Viktor Orban impreuna cu echipa sa, au facut o serie de pasi care par sa fi derutat electoratul opozitiei. Pentru functia de vice premier a fost propus de pilda doctorul Istvan Mikola, care a prevazut acordarea cetateniei ungare pentru toti maghiarii din tarile vecine, in perioada 1998 - 2002, cand FIDESZ a fost la guvernare.

Prevazand posibilitatea unui esec in al doilea tur, Viktor Orban a declarat ca in caz de victorie este de acord sa cedeze sefia viitorului cabinet - functie pentru care a fost propus de congresul partidului - in favoarea unui reprezentant al FDM, nominalizand chiar si persoana, dar fara acordul prealabil al partidului cu care a guvernat pana acum 4 ani.

Din cauza perceptiei de aroganta la adresa lui Viktor Orban, a aparut riscul ca FIDESZ sa nu-i atraga in mod automat pe alegatorii FDM din primul tur. Nu acelasi lucru s-a intimplat la alianta dintre PS si ALD care functioneaza fara intrerupere din 1994 pana acum.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.