In Romania, sute de mii de credinciosi au participat la slujba de Inviere.

La Bucuresti, la catedrala patriarhala, liturghia Invierii lui Hristos a fost oficiata de patriarhul Teoctist. Dar cum au trait noaptea de Inviere satenii din localitatea Rast din judetul Dolj, evacuati in urma cu citeva zile din calea apelor Dunarii?

Reportera BBC Liliana Nicolae a fost alaturi de ei la slujba de Inviere.
Liliana Nicolae:

Localnicii din Rast s-au adunat in fata unei biserici improvizate in mijlocul campului - o cruce si cateva icoane sub un cort. Pentru sinistratii din sat, mesajul preotului a fost unul de speranta:

Nu pierdeti nadejdea in Dumnezeu, in fortele proprii , in binecuvantarea bisericii si in ajutorul celor din jur, le-a spus preotul satenilor din Rast in noaptea Invierii.

Din Rast, judetul Dolj, au fost evacuati aproape 4000
de localnici. Majoritatea si-au petrecut noaptea Invierii, la fel ca si ultimele noua nopti, in corturi aduse de armata sau de Crucea Rosie, sau improvizate din bucati de lemn si o bucata de plastic in loc de acoperis, alaturi de animalele pe care le-au mai salvat.

Ce sa mai facem acum?, spunea o femeie din Rast, spre sfarsitul slujbei de Inviere. E bine ca am vazut si noi ca a inviat Cristos. Aici, pe camp, cu lacrimi in ochi, am intampinat si noi Pastele. Poate mai avem speranta si noi la Dumnezeu. Nu mai avem nici o putere acum, am ramas fara case...fara munca noastra de o viata.

La Bistret, o alta localitate din judetul Dolj, in jur de 1800 de persoane au fost evacuate, deoarece unul dintre digurile de aparare este in pericol de a se rupe datorita debitului mare al Dunarii. Si duminica, in ziua de Pasti, o parte dintre sateni lucreaza la suprainaltarea digului cot la cot cu jandarmi, politisti si soldati.

Pericolul ruperii digului nu mai este insa la fel de mare ca zilele trecute, dupa cum spune primarul localitatii, Constantin Raicea.

Pastele a venit cu vesti mai bune pentru locuitorii judetelor situate de-a lungul Dunarii. Debitul Dunarii la intrarea in tara este in scadere si la fel va ramane in urmatoarele zile, potrivit lui Nicolae Raducan, hidrolog de serviciu la Institutul National de Hidrologie.

Hidrologul de serviciu mai spune insa ca pe sectorul dobrogean al Dunarii s-ar mai putea produce inundatii daca digurile deja fisurate vor ceda.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.