Arhiepiscopia Catolica din Bucuresti se opune construirii in vecinatatea Catedralei Sf. Iosif a unui zgirie-nori. Prelatii au fost initial de acord, dar s-au razgindit dupa ce le-au fost refuzate pretentiile suplimentare ridicate.

Relatia dintre Arhiepiscopia Catolica si proiectul "Millennium Building Development" dureaza din anul 1999, cind Biserica si-a dat acceptul ca in vecinatatea catedralei sa se construiasca o cladire de birouri cu 20 de niveluri, dintre care trei subterane. In schimb, antreprenorul se angaja sa amenajeze in fata catedralei o piateta, care urma sa se numeasca chiar asa, Piata Catedralei. Din acel moment, ierarhii au inceput sa faca lobby in favoarea constructiei, trimitind adrese de sprijin catre autoritati: Ministerului Culturii, Ministerului Lucrarilor Publice si Primariei Capitalei.

"Ansamblul format din alaturarea catedralei cu noua piata si cladire este interesant si atragator. Silueta cladirii de birouri care va putea fi perceputa din diverse unghiuri ale orasului va marca prezenta pietei si a catedralei in Bucuresti intr-o simbioza fericita." Acestea erau cuvintele prin care arhiepiscopul Robu descria proiectul initiat de "Millennium Building Development".

Doi ani mai tirziu, tonul sau s-a schimbat insa complet, retragind, printr-o adresa, acordul de principiu. "Beneficiarii proiectului, contrar celor discutate, nu ne-au dat asigurari in scris ca din punct de vedere structural cladirea nu va pune probleme deosebite si nu va periclita stabilitatea catedralei", justifica IPS Ioan Robu, invocind si exemplul cladirii "Budisteanu Office Center", situata peste drum de catedrala, care a provocat fisuri intr-o cladire alaturata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.