Guvernul pare hotarit sa transeze problema vinzarii a 8% din actiunile Petrom. Varianta aprobata saptamina trecuta si anume aceea de a vinde pachetul de actiuni prin intermediul mai multor banci, direct salariatilor, scoate practic din joc Asociatia Salariatilor (PAS) din Petrom, condusa de Liviu Luca. Aceasta a incheiat anul trecut un acord de finantare cu Credit Suisse First Boston, prestigioasa banca fiind de acord sa finanteze operatiunea de preluare a actiunilor de catre PAS.

Pina acum, pe linga Credit Suisse au mai fost vehiculate numele a doua banci care ar urma sa fie implicate in aceasta afacere: Merril Lynch si Raiffeisen Bank. Prima, nu ar indeplini singura una din conditiile pe care guvernul intentioneaza sa le impuna si anume aceea de a avea un numar destul de mare de sucursale la nivel de tara. In schimb, banca austriaca Raiffeisen s-ar incadra fara probleme. Cum Merril Lynch nu s-ar putea ocupa singura de intemediere, neavind sucursale in Romånia, este posibil sa formeze, impreuna cu alte banci care activeaza in Romånia, un consortiu. De ce nu chiar cu Raiffeisen? Discutiile pe seama vinzarii a 8% din actiunile Petrom, din pachetul detinut de stat la societate, au inceput cu aproape un an in urma si tot atunci au iesit la iveala interesele politice din jurul acestei afaceri.

Dupa ce Liviu Luca a anuntat ca a semnat un acord de finantare cu Credit Suisse, in Guvern a fost respinsa o Ordonanta de Urgenta care prevedea vinzarea actiunilor prin intermediul PAS. De altfel, forma documentului a dat nastere la speculatii, unele voci sustinind ca Ordonanta este data special pentru a-l ajuta pe Liviu Luca sa intre in posesia actiunilor care se cuvin salariatilor.

Actul normativ, propus chiar de ministrul economiei, Codrut Seres, s-a lovit de impotrivirea colegului de partid al ministrului, George Copos, a carui pozitie a fost sustinuta si de seful celor doi demnitari, Dan Voiculescu. Ulterior, Seres a anuntat ca va intocmi un nou proiect pe care vrea sa-l supuna dezbaterii si in parlament. Nici presedintele tarii, Traian Basescu, nu a ramas indiferent fata de vinzarea a 8% din Petrom, amintind de mai multe ori ca trebuie respectate drepturile angajatilor.

TERMENI CONFUZI // Daca in privinta intermediarului, Guvernul pare sa fi ales deja ca acesta sa fie un consortiu de banci, modalitatea prin care cei indreptatiti urmeaza sa intre in posesia actiunilor va ridica o serie de probleme, atit din punct de vedere al categoriilor beneficiare, formularea "angajat i si fosti angajati" fiind destul de confuza, cit si din punct de vedere al logisticii.

La categoria "fosti angajati" nu se stie deocamdata cit timp trebuie sa fi lucrat o persoana la Petrom pentru a se numara printre viitorii actionari. Cind vine vorba de logistica, lucrurile sint si mai incurcate, daca ne gindim ca la ora actuala Petrom are aproape 50.000 de angajati, iar inainte de privatizare a avut si 80.000 de angajati. Pentru primirea documentelor depuse de acestia, dar mai ales pentru verificarea veridicita- tii actelor, va trebui pusa in mis- care o masinarie care sa depaseasca cu mult numarul de angajat i ai Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Ca sa nu mai vorbim de cei de la Oficiul Participatiilor Statului si Privatiza rii in Industrie (OPSPI), care vor fi cu siguranta depasiti de volumul de munca. Dar cum pachetul de 8%, care va fi vindut, apartine Ministerului Economiei, acesta va trebui sa se ocupe de intocmirea documentatiei.

PENSIONARII VOR SI EI ACTIUNI // In plus, vestea ca statul vinde salariatilor 8% din actiunile pe care le detine la Petrom a ajuns si la urechile fos- tilor angajati din industria de petrol si a profesorilor universitari care au lucrat zeci de ani in acest domeniu si s-au pensionat inainte de infiintarea Societatii Nationale a Petrolului (SNP) Petrom.

Aceste categorii isi revendica dreptul de a primi actiuni pe motiv ca au pus pe picioare industria de petrol din Romånia si au pregatit specialisti din domeniu. Ei au inceput inca de anul trecut demersuri pentru a nu fi lasati deoparte. La acea vreme, ministrul economiei, Codrut Seres sustinea ca pensionarii se pot adresa Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii din Industrie, din cadrul Ministerului Economiei, care va analiza daca se incadreaza in criteriile ce urmeaza sa fie stabilite.

Si ministrul Seres, si presedintele Asociatiei Salariatilor, Liviu Luca, erau insa de acord ca este posibil ca de actiuni sa beneficieze si pensionarii. Probleme pot apa- rea insa atunci cind se va hotari care pensionari. Cei care s-au pensionat dupa 1997, anul infiintarii Petrom, sau toti pensionarii din industria petroliera. Si aceasta problema trebuie clarificata.

POLITICUL SI ECONOMICUL MERG MINA IN MINA // Dincolo de intermediarul ales, cert este faptul ca agitatia creata in jurul pachetului de 8% din actiunile Petrom nu a fost stirnita pentru ca cineva nu putea sa doarma de grija celor care trebuia sa intre in posesia lor. Interesul pentru a detine o felie din tortul Petrom depaseste cu mult sfera drepturilor angaja- tilor si fostilor angajati si intra in zona politicului. Cu alte cuvinte, afara de cistigul beneficiarilor prevazuti prin lege, trebuie sa cistige si cine trebuie in plan politic si, de ce nu, si economic.

Cert este faptul ca, indiferent cine va fi intermediarul pentru vinzarea celor 8%, dar si modalitatea prin care actiunile vor ajunge la cei in drept, suspiciunile vor plana asupra corectitudinii operatiunii. Si asta pentru ca atunci cind in joc este aproape o jumatate de miliard de euro, jocurile de culise sint pe masura. Cu atit mai mult cu cit intermediarul, in functie de modul in care vor fi negociati termenii contractului, se poate alege cu o parte din pachetul de actiuni in schimbul finantarii.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.