Autoritatile din comuna doljeana Bistret au inceput evacuarea locuitorilor, din cauza ca apa a inceput sa inainteze spre sat printr-o spartura facuta in digul de la Dunare.

Dunarea a atins niveluri-record

Au plecat pana acum aproximativ 1000 de persoane. Primarul localitatii, Constantin Raicea, a declarat la BBC ca 'au plecat cam 60%' dintre sateni, dar a adaugat ca unii dintre ei se intorc deja.

'Ordine de evacuare au fost, am facut evacuarile in puterea noptii, dar oamenii au inceput sa revina', a spus Constantin Raicea. Cei care au preferat sa ramana in Bistret au facut-o, potrivit primarului, pe propria raspundere.

In comuna Rast, din aval de Bistret, nivelul apei depaseste un metru, iar numarul caselor care se prabusesc a continuat sa creasca.

Galati: temeri din cauza canalizarii

Dunarea va atinge la Galati nivelul maxim estimat, de peste 6 metri si jumatate. Societatea Nationala "Apele Romane" estimeaza insa ca, incepand de maine, fluviul va incepe sa scada.

Potrivit colaboratorului nostru Marius Grama, probleme ar putea crea sistemul de canalizare din valea orasului (Galatiul Vechi), unde cateva case risca sa fie inundate. Aproximativ 200 de locuinte din aceasta zona nu au curent electric - o masura menita sa preintampine eventuale accidente. De asemenea, locuitorii din Galatiul Vechi au improvizat cateva diguri din saci cu nisip.

Ajutoare

Crucea Rosie a inceput operatiunile de asistenta umanitara de urgenta pentru toate zonele afectate de inundatii.

Peste o mie de persoane din zonele evacuate au primit ajutoare de prima necesitate din depozitele Crucii Rosii din judetele Tulcea, Dambovita, Dolj, Alba si Mehedinti. Au mai primit alimente, apa si saltele si locuitori din Braila, Calaras si Caras-Severin.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.