Ancheta in cazul obtinerii contractelor de executie a lucrarilor de indiguire, precum si a modului in care au fost realizate acestea, "se afla in faza premergatoare inceperii urmaririi penale". Acesta a fost raspunsul dat ieri de Biroul de Presa al Directiei Nationale Anticoruptie, care ne-a informat ca "asteapta rapoartele Curtii de Conturi". Cu toate acestea, reprezentantii institutiei de control ne-au informat, tot ieri, ca ultimele documente, solicitate de Ministerul Public la 10 aprilie a.c., au fost trimise de la Cabinetul presedintelui Dan Drosu Saguna sub nr. 849 din 14 aprilie 2006.

Contactat telefonic, purtatorul de cuvant al Curtii de Conturi, Camelia Nutu, ne-a precizat ieri ca au fost transmise procurorilor anticoruptie toate rapoartele privind verificarile efectuate la Directiile de ape judetene necesare continuarii cercetarilor referitoare la firmele care au incheiat contracte de executie a lucrarilor de indiguire.

"Urmare a solicitarilor Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Curtea de Conturi a trimis toate documentele privind controalele efectuate la directiile judetene. Solicitarile au fost facute in doua randuri, prima inregistrata la data de 12 ianuarie, iar cea de-a doua la data de 10 aprilie 2006. Astfel, Curtea de Conturi a trimis, la data de 18 ianuarie, rapoartele referitoare la controalele efectuate la Directiile de ape din judetele Bihor, Cluj si Timis, vinerea trecuta (14 aprilie) trimitand si raspunsurile legate de judetele Iasi, Buzau, Arges, Dolj, Mures, Constanta, Bacau si Valcea", ne-a informat Camelia Nutu.

Cu toate acestea, reprezentantii Biroului de Presa al Directiei Nationale Anticoruptie au precizat ca sustin declaratiile facute vineri, potrivit carora asteapta rapoartele de la Camerele de Conturi judetene in legatura cu verificarile firmelor care au incheiat contracte de constructii hidrotehnice, date necesare pentru continuarea cercetarilor declansate inca de acum un an.

"Asteptam documentele de la Curtea de Conturi, care, cel putin pana in acest moment, n-au ajuns la procurorul de caz. Este posibil sa ne parvina curand, dar, deocamdata, DNA n-a primit decat rapoartele referitoare la judetele Bihor, Cluj si Timis. Tot ce va pot spune este ca in dosar se intocmesc actele premergatoare inceperii urmaririi penale", ne-a spus Livia Saplacan.

Ancheta, demarata acum un an

In luna mai a anului trecut, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a solicitat procurorilor Parchetului National Anticoruptie (devenit Directia Nationala Anticoruptie - n.r.) sa cerceteze modul in care Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) a incheiat, in perioada 2000-2004, contractele de proiectare si executie de lucrari hidrologice.

In sesizarea MMGA se face referire la societatile comerciale Aquaproiect, Apasco din Maneciu, Repcon din Oradea si Socot din Targu Mures. Urmare a sesizarii primite de la MMGA, procurorii au solicitat toate contractele incheiate de catre Directiile Apele Dobrogea - Litoral, Arges - Vedea, Buzau - Ialomita, Siret, Prut, Olt, Jiu, Banat, Mures, Crisuri, Somes - Tisa cu cele patru societati privind proiectarea si executarea lucrarilor de gospodarire a apelor.

Anterior, procurorii Sectiei a II-a a PNA incepusera audierile persoanelor implicate in atribuirea acestor contracte, printre care si trei persoane cu functii de conducere in cadrul societatilor mentionate in plangerea Ministerului Mediului, dupa ce, la data de 6 mai, se deplasasera la sediul Administratiei Nationale Apele Romane pentru a purta discutii preliminare cu functionarii acesteia si a solicita documentele necesare anchetei.

Fostul ministru al Mediului a fost audiat?

Prima persoana audiata de anchetatori, la data de 9 mai, a fost Liliana Dragan, directoarea Aquaproiect, urmata, a doua zi, de sotia fostului ministru al Mediului, Leontina Ilie, actionar al societatii Apaproiect. Cel de-al treilea afacerist care a dat cu subsemnatul in fata procurorilor anticoruptie, la data de 11 mai, a fost Mircea Nistreanu, director general al Repcon SA din Oradea, in cazul acestuia existand declaratii potrivit carora procurorii vor dispune inceperea urmaririi penale.

Alte persoane despre care se stia, la jumatatea anului trecut, ca vor fi chemate la audieri erau Corneliu Iacobov, si el actionar (prin firma Distribution Oil) la Aquaproiect, sotii Alexandrina si Sterian Marian, cei care controleaza activitatea firmei Apasco din Maneciu, precum si patronul SC Socot SA Targu Mures, Eugen Popa. De asemenea, urma sa fie interpelat si fostul ministru al Mediului, Aurel Constantin Ilie, in legatura cu modul in care s-au obtinut contractele (multe dintre ele probabil incredintate direct, desi, legal, ar fi trebuit sa se organizeze licitatii) si s-au executat lucrarile de indiguire.

Atat. La mai bine de un an de la inundatii, procurorii anticoruptie n-au inceput urmarirea penala fata de nici una dintre persoanele amintite, nefiind cunoscut nici macar daca ultimii patru au fost citati la sediul DNA pentru audieri.

Majoritatea contractelor de indiguire, atribuite fara licitatie

Fostul ministru al Apelor, din perioada 2001-2002, Constantin Ilie, ar fi trebuit audiat in legatura cu atribuirea catre firma condusa de sotia sa a peste 90 la suta din contractele de proiectare pentru digurile care au cedat in Banat si au produs inundatii devastatoare.

Desi ar fi trebuit sa se faca licitatie pentru orice contract de proiectare de diguri, se pare ca firma Aquaproiect (la care actionar majoritar este Leontina Ilie, sotia fostului ministru) ar fi primit 161 de contracte prin atribuire directa, pe baza emiterii de ordonante de urgenta de guvernul Nastase.

Din comisie facea parte chiar Aurel Constantin Ilie...

In ceea ce-i priveste pe sotii Alexandrina si Sterian Marian, acestia ar fi trebuit audiati in legatura cu firma Apasco din Maneciu, una dintre cele patru societati numite in plangerea formulata de Ministerul Mediului. Alexandrina Marian, sotia lui Sterian Marian - directorul firmei Apasco SA Maneciu -, a infiintat impreuna cu Liliana Dragan, in martie 2001, firma Apaproiect, care un an mai tarziu a cumparat actiunile majoritare ale firmei Aquaproiect.

La sfarsitul lui 2002, Liliana Dragan si-a cedat 70% dintre actiuni Leontinei Ilie, sotia fostului ministru Constantin Ilie, scriptic Alexandrina Marian nemaifigurand nici in Aquaproiect, nici in Apaproiect.
Eugen Popa, patronul SC Socot SA Targu Mures, detinator a 21 la suta din actiunile societatii, va fi audiat in legatura cu obtinerea ilicita a unor licitatii si de executarea defectuoasa a lucrarilor, in conditiile in care doar in judetul Timis, mai multe diguri de pe raul Bega, Barzava, Timis sau de pe paraiele Timisina sau Discsani s-au deversat, iar digul de pe malul drept al raului Timis a fost rupt de ape.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.