Presedintia a publicat, pe pagina sa de Internet, patru dintre cele sase legi privind siguranta nationala

Legea privind activitatea de informatii, contrainformatii si securitate, statutul ofiterilor de informatii si legile de organizare a SRI si SIE vor fi supuse dezbaterii publice timp de o luna.

Controverse

Legile sigurantei nationale au fost subiect de dispute intre presedinte si premier, dar si motiv de nemultumire pentru organizatii neguvernamentale, potrivit carora proiectele ar fi deschis calea unor posibile incalcari ale drepturilor omului.

De pilda, articolul 62 al proiectului care reglementeaza activitatea de informatii, contrainformatii si securitate prevede ca "ofiterii de informatii anume desemnati pot efectua acte premergatoare cu privire la fapte infractionale ce au legatura cu amenintarile la adresa securitatii nationale prevazute de lege".

Legea permite ofiterilor de informatii sa actioneze in asa numite "situatii iminente, cand nu exista posibilitatea instiintarii organului judiciar competent", ceea ce inseamna ca ofiterii isi pot desfasura activitatea si fara un mandat din partea unui judecator.

Desi articolul este unul dintre cele mai contestate, presedintele Basescu a spus ca aceste prerogative ale ofiterilor de informatii sunt prevazute si in codul de procedura penala.

Ascultarea telefoanelor

In legea privind activitatea SRI, la capitolul dedicat interceptarii comunicatiilor, scrie ca serviciul este autorizat sa desfasoare activitati de culegere de informatii prin operatiuni care implica restrangerea temporara a exercitiului unor drepturi sau libertati constitutionale, dar numai in urma unui act de autorizare emis de un judecator.

Aceasta precizare ar trebui sa nu mai permita Serviciului Roman de Informatii sa intercepteze convorbirile fara mandat, asa cum SRI a fost acuzat ca ar fi procedat in timpul cercetarilor asupra companiei Rompetrol si a lui Dinu Patriciu.

De asemenea, din legile facute publice se poate intelege ca ofiterii de informatii ar putea avea un statut aparte si ar beneficia de anumite facilitati: de exemplu, ofiterii de informatii nu pot fi retinuti, arestati sau perchezitionati in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fara avizul prealabil al conducatorului serviciului respectiv.

Ofiterul de informatii - functionar

Tot in legea SRI sta scris ca serviciul poate avea in subordonare sau coordonare regii autonome sau societati comerciale, lucru care s-a mai intamplat in
trecut si care a starnit alte critici si controverse.

Legile mai dau de inteles ca SRI si SIE vor fi demilitarizate si ca angajatii lor vor primi statut de functionari publici, daca pachetul de legi privind siguranta nationala va fi aprobat de Parlament.

Recent, presedintele Basescu spunea ca, dupa adoptarea pachetului de legi, directorii SIE si SRI vor fi numiti, prin votul Parlamentului, la propunerea sefului statului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.