Localitatile Rast, Negoi, Catane si Bistretul Nou ar fi putut scapa de inundatiile catastrofale carora le-au cazut victima daca acum cinci zile autoritatile ar fi aprobat o inundare controlata prin spargerea unui dig. Salvarea satelor ar fi dus insa la inundarea unei crescatorii de peste, Piscicola SA Dunareni, si a unei ferme, Agroindustriala SA Macesu, ambele apartinind Mariei Schutz, om de afaceri din Craiova si consilier judetean PSD.

Digul a fost ridicat pentru a proteja cele doua unitati agricole in cazul unor inundatii de amploare mai mica, intrucit se afla la un nivel mai jos decit malul sting al Dunarii. Viitura din acest an a fost insa atit de mare, incit digul a retinut apa si a impins-o catre cele patru sate. Prefectul judetului Dolj acuza acum trei zile ca inca de vinerea trecuta trebuia creata o bresa in dig, desi ieri si-a mai domolit acuzatiile. Aceasta ar fi trebuit creata la 150-200 de metri de malul fluviului, astfel incit apa retinuta de dig sa se disperseze parte in Dunare, parte spre crescatoria piscicola si spre ferma.

Precautiile au fost inutile: ieri-dimineata, digul oricum s-a spart din cauza presiunii, in dreptul unui stavilar metalic aflat la 1,5 kilometri de malul Dunarii. Apa a inceput sa inunde si afacerile Mariei Schutz. Norocul ei e ca virful viiturii a trecut de judetul Dolj si va avea pagube oricum mai mici decit ar fi avut prin salvarea satelor.

Raspunsuri evazive de la autoritati

Citeste si:

Radu Constantin, primarul comunei Cirna, pe raza careia este amplasat sediul firmelor Mariei Schutz, confirma atitudinea acesteia: "Doamna Schutz s-a opus crearii bresei in dig, a opus rezistenta pentru crearea acestei brese in dig. Din cite am inteles, ea s-a plins ca are o gramada de peste in acea acumulare piscicola si ca, daca o sa se faca bresa, tot pestele ei o sa se piarda pe cimp".

Sulfina Barbu, ministrul Mediului, arunca responsabilitatea catre patroana: "Vineri, la miezul noptii, am primit o cerere de la Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, conform procedurilor, privind dirijarea apei din acumularea piscicola Dunareni, care punea in pericol trei sau patru localitati. Cererea a fost aprobata de catre comitetul ministerial. In cazul in care Maria Schutz nu a respectat acest ordin, atunci este o responsabilitate mare pe care si-a asumat-o si poate suporta rigorile legii". Ministrul Vasile Blaga e la fel de confuz: "Nu ne putem baza pe anticipari neintemeiate. Oricine ar fi putut spune orice".

Iar Maria Schutz confirma doar partial acuzatiile satenilor: "Nu m-am opus deciziei de efectuare a unei brese in dig. Am avut discutii cu conducerea judetului, cu prefectul, si am cerut sa nu distruga digurile total, pentru a le putea reface. Este o situatie grea si trebuie sa ne supunem. Inundatiile n-au venit de la conducerea judetului sau a tarii, ci de la natura. Consider ca fiecare s-a comportat asa cum trebuia".