Liderul PD, Emil Boc, a declarat ca parlamentarul si primarul pot sa plateasca in continuare 19%, in timp ce pensionarul se afla intr-o categorie defavorizata, cu venituri scazute, si ar trebui sa plateasca 9% sau chiar taxa zero. Analistii economici si fostii ministri ai Finantelor spun ca este o chestiune absurda si ca asa ceva nu se poate administra.

Votul din Senat privind limitarea taxei pe valoarea adaugata (TVA), la unele produse alimentare de baza, a iscat controverse politice, dar si privind impactul economic si bugetar al unei asemenea masuri. Senatul a adoptat saptamina trecuta, cu voturile parlamentarilor PSD, PRM, PD si PC, propunerea conservatorilor privind reducerea de la 19 la 9% a TVA pentru produsele alimentare de baza, respectiv piine, produse de panificatie, carne, peste, lapte, ulei, zahar, orez si oua. Masura urmeaza sa fie dezbatuta si in Camera Deputatilor.

La magazin, cu adeverinta de venit

Presedintele PD, Emil Boc, considera ca reducerea TVA la alimentele de baza este o decizie care trebuie analizata prin prisma implicatiilor si constringerilor bugetare, apreciind ca valoarea taxei ar trebui sa fie diferentiata, in functie de veniturile diferitelor categorii sociale. Liderul PD a declarat duminica, intr-o conferinta de presa la Cluj, faptul ca aceasta analiza este necesara in vederea fundamentarii unei decizii finale in Camera Deputatilor. Potrivit acestuia, o asemenea masura trebuie sa fie adresata categoriilor defavorizate, masurile care vizeaza protectia sociala urmind sa aiba un caracter activ, si nu unul pasiv.

Discriminare si solidaritate

"Cred ca nu este normal ca acela cu un salariu de 30 de milioane sa beneficieze de o masura care vizeaza solidaritatea pentru cei cu venituri reduse. Pornesc de la premisa ca un parlamentar, un primar, care are un salariu de 30 de milioane de lei, comparativ cu un pensionar care o pensie de doua sau trei milioane de lei, nu ar trebui sa beneficieze de acelasi regim, adica de o cota mai scazuta la alimente. Parlamentarul sau primarul pot sa plateasca in continuare 19%, in timp ce pensionarul se afla intr-o categorie defavorizata, cu venituri scazute, si ar trebui sa plateasca 9% sau chiar taxa zero. Nu cred ca trebuie sa beneficieze si cel cu salariu foarte mare si cel cu salariu mic sau pensie foarte mica", a explicat Emil Boc.

Presedintele PD sustine ca problema trebuie dezbatuta in continuare si s-a declarat convins ca in Camera Deputatilor masura va fi analizata din prisma tuturor implicatiilor bugetare si din perspectiva solidaritatii active.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.