Mirosuri pestilentiale, mizerie de nedescris, WC-uri insalubre, sobolani aciuati prin canalizari, supraaglomeratie si apa potabila bauta din latrine. Intr-un cuvant, conditii inumane pentru detinutii incarcerati ca in Evul Mediu in Arestul Rahova al Directiei Cercetari Penale din IGP. Asta au descoperit reprezentantii Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania, al carei presedinte este prof. univ. dr. Florentin Scaletchi, un fost condamnat la moarte de regimul comunist, si comisarii europeni care au inspectat mai multe aresturi. Rezultatul? "Lagarul" din Calea Rahovei va fi inchis, celulele de sub sediul Politiei Capitalei au fost deja golite de "clientii" mutati pe la alte sectii, iar Penitenciarul Ploiesti a fost inchis. Alte aresturi din Bucuresti si din tara, dar si cateva puscarii asteapta sa dea examenul de "supravietuire".

Un fost condamnat la moarte de regimul comunist, prof. univ. dr. Florentin Scaletchi, presedintele Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului (OADO), a cerut inchiderea mai multor aresturi din Bucuresti si din tara din cauza conditiilor primitive de detentie. In urma controalelor facute de comisarii OADO si cei europeni, arestul preventiv Rahova va fi desfiintat. Celulele Politiei Capitalei au fost golite din aceleasi motive.

Arestul preventiv al Directiei Cercetari Penale din IGP, odata un spatiu de detentie pentru detinutii privilegiati, a intrat in vizorul OADO si al comisarilor europeni dupa ce arestati celebri s-au plans de conditiile in care sunt tinuti. "Clienti grei" ca Ovidiu Tender, Corneliu Iacobov, Maria Vlas sau Dinu Patriciu au "explodat" si au acuzat ca puscaria nu este decat o latrina, unde cei privati de libertate sunt tinuti in conditii inumane. Celulele, mare parte plasate la subsol si demisol, contrar normelor UE, sunt suprapopulate cu detinuti care, inghesuiti unul intr-altul, nu isi pot aerisi camerele pentru ca nu exista posibilitati naturale de ventilare.

"Cei inchisi la Rahova nu sunt nici macar condamnati. Unii ar putea iesi cu o trauma foarte mare. Arestul e un WC care trebuie inchis. Nu mai cheltuim bani cu peticitul cladirii, cum s-a intamplat cu arestul Politiei Capitalei. Va fi facut un arest central cu 400 - 500 de locuri, in care vor fi inchisi toti cei cercetati in stare de arest preventiv. Suma s-ar ridica undeva la 10 - 15 miliarde de lei", ne-a spus presedintele OADO, prof. univ. dr. Florentin Scaletchi.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.