Mai multe organizatii civice, membre ale asa numitei 'Coalitii pentru o Guvernare Curata', au semnat o petitie adresata Presedintelui Romaniei, Primului Ministru si Ministrului de Externe prin care cer ca mecanismul numirii ambasadorilor sa devina mai transparent, astfel incat si societatea civila sa aiba posibilitatea de a furniza informatii suplimentare despre aceste persoane inainte de numirea lor.

Organizatiile semnatare isi arata disponibilitatea de a coopera cu ministerul afacerilor externe pentru stabilirea unui mecanism de monitorizare a candidatilor la posturile de ambasadori.

In scrisoarea deschisa a 'Coalitiei pentru o Guvernare Curata' se spune: "Ambasadorii Romaniei trebuie sa fie persoane de cea mai inalta calitate profesionala si morala."

"Trebuie sa fiti de acord cu noi ca nu este recomandabila numirea ca reprezentanti ai Romaniei a unor persoane implicate in scandaluri de coruptie, care au colaborat cu fosta securitate, sau asupra celor care planeaza banuiala unor foloase necuvenite din banul public".

Care este motivul acestei scrisori?

Ioana Avadani, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent - una din organizatiile semnatare - a declarat la BBC ca a primit "semnale de alarma" in legatura cu "numirea in pozitii de ambasador a unor prieteni si clienti politici".

Intre acestia, mai spune doamna Avadani, sunt unii "care nu corespund din punct de vedere diplomatic si profesional".

Ar exista printre ambasadori, mai sustine directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, inclusiv "oameni cu cazier penal".

Ioana Avadani spune ca organizatiile civice monitorizeaza si traseul persoanelor care au fost respinse de pe listele electorale in 2004, in urma sesizarilor facute 'Coalitia pentru un Parlament Curat', pentru ca exista temerea ca unele dintre acestea ar putea ajunge in viata publica prin numire in anumite functii.

Ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat sambata ca MAE a fost primenit in ultimele 15 luni si ca mai bine de jumatate dintre diplomati au acum sub 35 de ani.

'Primenire'

Domnul Ungureanu a mai precizat ca "in 15 luni au fost rechemati 21 de ambasadori, din care 13 au fost pensionati. Au fost rechemati si noua consuli generali, dintre care doi au fost pensionati."

Ministrul de externe a mai sustinut ca "numirile au privilegiat oamenii cu experienta diplomatica recenta, ceea ce nu inseamna si lipsa de experienta politica in general".

In urma cu zece zile, ministrul de externe a explicat la BBC numirea pe post de consul general la Strasbourg a fostului director adjunct al serviciului de informatii externe, Marcel Alexandru.

Razvan Mihai Ungureanu a declarat cu acea ocazie ca ar fi fost vorba de un gest "profund transparent. Noi nu camuflam nici un om si nu camuflam o plecare la post."

Ministrul de externe a precizat ca numirea domnului Alexandru ar fi repreznetat "recunoasterea experientei unui reprezentant de varf al SIE".

'Reciclarea' fostilor demnitari

Mihai Razvan Ungureanu spune ca la 16 ani dupa 1990, MAE nu mai are problemele pe care le-a avut, si ca nu se mai pune problema de a trimite un ambasador care sa distruga relatiile diplomatice cu tarile Occidentale, sau care sa faca spionaj industrial.

In ultimii ani a existat obiceiul de a fi trimisi drept reprezentanti ai Romaniei in diverse tari fosti ministri, sau demnitari.

Este cazul unui fost ministru al apararii: Gheorghe Tinca, al unui fost director SRI: Costin Georgescu, precum si al fostilor procurori generali ai Romaniei Tanase: Tanase Joita sau Mircea Criste.

De asemenea, fostul primar al Iasului, Constantin Simirad, a ajuns ambasador in Cuba, revolutionarul Gelu Voican Voiculescu a reprezentat Romania in doua tari din nordul Africii, iar fostul presedinte al Senatului, Oliviu Gherman, a fost ambasador la Paris.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.