Chiar daca oficialii europeni ne avertizeaza ca sunt probleme precum capitolul absorbtiei fondurilor europene, sunt si exemple de succes

Romaniei ii va reveni aproximativ 17,2 miliarde euro prin fondurile structurale si de coeziune pentru perioada 2007-2013, dar pentru a putea beneficia de acesti bani Romania trebuie sa faca dovada ca ei sunt cheltuiti corect. Insa pana la aderare Romania beneficiaza de sume importante de bani europeni, distribuite prin fondurile de preaderare. Folosirea lor corecta poate constitui un exercitiu cu adevarat util in gestionarea fondurilor ce vor veni dupa 1 ianuarie 2007.

Din pacate, prin discursurile oficialilor europeni sunt transmise semnale negative referitoare la capacitatea de absorbtie, acestea referindu-se atat la fondurile de preaderare, cat si la fondurile structurale. In acest an Romania beneficiaza de aproximativ un miliard de euro din partea UE, distribuiti prin Programele Ispa, PHARE, SAPARD.

Programele de finantare europene au la randul lor subdepartamente, de exemplu Programul PHARE Coeziune Economica si Sociala, a carui tinta exacta este dezvoltarea regionala. Pentru a putea beneficia de banii europeni distribuiti prin acest proiect trebuie indeplinite niste conditii de eligibilitate, care se concentreaza asupra explicarii obiectivelor, prioritatilor, scopurilor si termenelor limita pana la care se primesc solicitarile.

De asemenea, conditiile de eligibilitate se refera si la modul in care se regasesc in proiect activitatile descrise in Ghidul Solicitantului pentru fiecare schema de finantare. Ele pot fi activitati de instruire a personalului, activitati de investitii (in infrastructura, utilaje, cladiri), activitati de publicitate a proiectului.

Dupa incheierea perioadei in care se depun solicitarile, sunt evaluate proiectele propuse, in concordanta cu criteriile publicate in Ghidul Solicitantului de Finantari nerambursabile, iar cele selectate sunt facute publice numai in urma semnarii contractului. Autoritatile care se ocupa de gestiunea si supervizarea acestor fonduri sunt Ministerul Integrarii si Agentiile de Dezvoltare Regionala.

"Parcul cu pini", un proiect de succes

Un exemplu de succes in accesarea fondurilor din Programul PHARE Coeziune Economica si Sociala este cel din judetul Neamt, localitatea Moinesti. Aici s-a reusit reabilitarea si reintroducerea in circuitul turistic a complexului turistic "Parcul cu pini". Actiunea a fost intermediata de catre Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est, una dintre agentiile regionale care au ca sarcina managementul fondurilor nerambursabile.

Suma nerambursabila pentru acest proiect a fost de 96.300 euro, iar valoarea totala a proiectului a fost de 166.300 euro, de materializarea obiectivului ocupandu-se firma Erna Service&Trade SRL. Un alt exemplu de succes tot in judetul Neamt, implementat prin acelasi Program PHARE, este Centrul Social "Crizantema".

Scopul acestui centru este acordarea de servicii, la domiciliu si in cadrul centrului de zi, persoanelor aflate in situatii critice. Suma totala este de 217.080 euro, dintre care 176.340 euro reprezinta suma nerambursabila.

Proiectul a fost demarat acum opt ani si in decembrie 2003, in parteneriat cu Primaria Piatra Neamt si Sindicatul Pesionarilor Piatra Neamt, a fost decisa o actiune cu o durata de 18 luni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.