Presedintele Traian Basescu a promulgat joi legea reformei in domeniul sanatatii, dupa ce, la sfarsitul lunii martie, Curtea Constitutionala a respins sesizarea unor senatori PSD si PRM referitoare la posibile incalcari ale constitutiei. Cele 17 capitole ale legii reglementeaza domenii diverse, de la medicina de familie, la conducerea spitalelor. in plus, introduce asa numita taxa pe viciu, adica pe tigari si alcool. Reglementarile privind farmaciile vor fi adoptate printr-o lege separata.

Legile reformei in sanatate au fost lansate in octombrie anul trecut, la putin timp dupa ce Eugen Nicolaescu a fost numit ministru al sanatatii, in locul lui Mircea Cinteza.

In ianuarie anul acesta, forma finala a celor 17 legi a fost prezentata public, avand sprijinul presedintelui Traian Basescu si al premierului Calin Popescu Tariceanu.

Principalul motiv pentru care legile au fost contestate, mai ales de opozitie, este ca interzice asa numitul cumul de functii, adica directorii de spitale nu mai pot fi in acelasi timp si parlamentari, sau profesori universitari.

Directorii de spitale vor fi numiti in urma unor concursuri, la care vor trebui sa prezinte proiecte privind felul in care isi propun sa conduca mai eficient spitalele, respectiv cum vor cheltui banii primiti de la minister.

O alta noutate este faptul ca se stabileste un pachet minim de servicii medicale de care pacientii pot beneficia gratuit prin asigurarile de sanatate, adica sumele retinute din salarii drept contributii la bugetul sanatatii. Acest pachet minim urmeaza sa fie stabilit in cateva luni.

Alte prevederi ale legii se refera la transplantul de organe, sau la vanzarea de medicamente.

Legea introduce si asa numita taxa pe viciu, adica pe alcool si tigari, banii proveniti din aceasta taxa intrand in bugetul sanatatii.

Guvernul si-a asumat raspunderea pe acest pachet de legi in luna februarie, iar opozitia a depus atunci o motiune de cenzura, care a fost insa respinsa la vot in Parlament.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.