Senatul a adoptat propunerea Partidului Conservator de reducere a taxei pe valoarea adaugata la alimentele de baza de la 19 la 9%. E vorba de un proiect de lege de modificare a Codului Fiscal.

Propunerea PC a fost adoptata cu votul senatorilor PSD, PRM si PD, iar impotriva au votat PNL si UDMR.

Proiectul de lege urmeaza sa fie trimis la Camera Deputatilor, dar oricum Codul Fiscal ar urma sa intre in vigoare, cel mai probabil, la inceputul anului viitor.

Propunerea Partidului Conservator se refera la alimente de baza ca painea, pestele, laptele, uleiul, zaharul sau oua.

Compensarea scrumpirilor la gaze si electricitate

Presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, afirma ca a primit telefoane de la liderii patronatelor si sindicatelor din industria alimentara, care amenintau cu greve daca nu se adopta reducerea de TVA la aceste alimente.

"Aceste 10% economie in fiecare familie poate, in primul rand, sa duca la o redistribuire spre alte nevoi, poate sa echilibreze o crestere a preturilor la alimente", sustine liderul PC.

Dan Voiculescu a subliniat ca cresterea pretului la gaz si la curent afecteaza automat preturile la alimente precum painea.

El a adaugat ca majorarile de preturi la gaze si curent electric sunt inevitabile, avand in vedere ca urmeaza integrarea in UE dar a argumentat ca in acest caz ar fi normal sa nu fie afectate si preturile la produsele alimentare.

Senatorii PD au votat impotriva guvernului

Propunerea Partidului Conservator a fost adoptata cu 65 de voturi pentru si 34 impotriva, cele ale senatorilor PNL si UDMR.

Senatorii PD care au votat pentru reducerea TVA si-au motivat votul sustinand ca ar exista incasari suplimentare la buget care ar permite reducerea TVA la unele alimente, si ca asta ar fi in folosul cetatenilor.

Insa premierul Calin Popescu Tariceanu s-a aratat nemultumit de felul in care au votat senatorii PD, mai ales ca vorbise inainte de vot cu liderii partidului si stabilisera sa se sustina punctul de vedere al guvernului.

"Propunerea contine o foarte mare doza de populism si demagogie. De pe urma acestei masuri vor avea de castigat proprietarii de brutarii sau de fabrici de paine. Preturile la consumator nu se vor micsora dar in schimb se va inregistra un minus de venituri la buget", a declarat premierul Tariceanu.

Adrian Videanu critica decizia propriului partid

Si presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, considera gresit votul de la Senat. El spune ca doar producatorii de alimente vor beneficia de pe urma reducerii TVA, nu populatia.

"Din punctul de vedere al politicii fiscale, reducerea TVA la produsele de baza este o eroare. Nu cunosc argumentele tehnice aduse de domnul Voiculescu dar nu cred ca sunt suficiente pentru a dezechilibra o politica fiscala coerenta la nivel national. Cred ca aceasta eroare poate fi indreptata de alianta si cred ca trebuie indreptata in camera decizionala, Camera Deputatilor", a declarat Adriean Videanu.

Reducerea TVA la alimentele de baza este un mai vechi proiect al partidului lui Dan Voiculescu, proiect respins insa de guvern.

Ministrul finantelor a spus mereu ca TVA nu poate fi redus, ba chiar ar putea fi majorat la unele produse de la 19 la 22%, incepand de anul viitor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.