Ministrul apararii, Teodor Atanasiu, a declarat intr-o emisiune la Realitatea TV ca nu exclude posibilitatea amplasarii in Romania a unei baze a unui scut antiracheta al Statelor Unite

Este prima data cand oficialii romani admit existenta acestei posibilitati, dezbatuta de altfel si in alte state europene. Programul de aparare antiracheta consta intr-un sistem de detectare si de distrugere a oricarei rachete cu raza lunga de actiune.

Teodor Atanasiu a declarat ca, in calitate de tara de granita pentru NATO si- in curand- pentru Uniunea Europeana, este important ca Romania sa aiba toate elementele de aparare necesare.

Avantaje si riscuri

In opinia presedintelui comisiei de aparare din Senat, George Cristian Maior, amplasarea sistemului in Romania prezinta avantaje majore de aparare, dar si unele riscuri, motiv pentru care comisia senatoriala urmeaza sa ceara explicatii ministrului apararii.

"Problema este sensibila mai ales in contextul evolutiilor din zona Golfului, problema Iranului, stim foarte bine ca toate aceste chestiuni legate de dezvoltari strategice de o asemenea amploare, creaza o mare temere in sistemul strategic international", a declarat George Cristian Maior.

Presedintele comisiei de aparare din Senat a dat ca exemplu Rusia, care ar avea astfel de temeri. De altfel, Rusia si-a exprimat la sfarsitul anului trecut ingrijorarea fata de intentia Romaniei de a semna cu Statele Unite asa-numitul tratat de acces pentru amplasarea unor baze americane in Romania.

Rusia sugera chiar ca ar putea fi vorba de o violare a prevederilor Tratatului privind Fortele Conventionale in Europa.

Negocieri si cu Polonia

Ce ar avea de castigat Romania prin amplasarea scutului antiracheta pe teritoriul sau?

Analistul Iulian Chifu de la centrul de prevenire a conflictelor spune ca "Romania ar putea fi tinta daca, de exemplu, Iranul are o racheta purtatoare, cu care poate ajunge inclusiv in tara noastra". "Nu trebuie sa uitam insa parteneriatul nostru strategic cu SUA si in acest context ne intereseaza sa fim o parte a acestui sistem global care, fireste, aduce niste dividende- politice, strategice si financiare", subliniaza analistul Iulian Chifu.

Dar Romania nu este singura tara care ar dori sa se bucure de "beneficiile" scutului antiracheta.

Polonia a recunoscut ca negociaza de trei ani pe aceasta tema cu Statele Unite, insa, dupa cum preciza publicatia franceza "Le Figaro", Romania are putea avea mai multe sanse, fie ca urmare a acordului pentru instalarea bazelor militare, fie si pentru ca guvernul roman "ar fi gata sa faca mai multe concesii decat polonezii".

George Cristian Maior precizeaza ca stadiul discutiilor pe aceasta tema dintre Bucuresti si Washington nu este cunoscut la nivelul comisiei de aparare a Senatului.

Pe de alta parte insa, el a adaugat ca acordul dintre cele doua parti cu privire la amplasarea unor baze americane in Romania nu prevede instalarea scutului antiracheta dar nici nu o exclude.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.