Ieri dimineata, la Galati, Dunarea a depasit cu 7 cm cota de inundatie, masurand 607 cm, cu 1 cm mai mult fata de ziua de luni

Conform situatiei si prognozei hidrologice transmise de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor debitele raurilor au fost in scadere. S-au inregistrat cresteri prin propagare pe Prutul mijlociu si inferior, iar pe raurile din Dobrogea debitele au fost stationare. In multe judete din tara, debitele raaurilor interioare sunt in scadere, dar inca se situeaza peste cotele de inundatie sau de atentie. Sunt posibile cresteri de debite pe unele rauri mici din Maramures, Crisana, Banat si din dealurile Olteniei urmare a averselor prevazute. Pe sectorul aval Portile de Fier, debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in crestere. Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis, in data de 10.04.2006, o avertizare hidrologica ce vizeaza cresteri importante de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de aparare.

Bazinele hidrografice afectate sunt: Timis, Barzava, Caras, Nera, Cerna, Drincea, Desnatui, bazinul Jiului mijlociu si inferior, Oltul mijlociu si inferior, Vedea. Ca urmare a precipitatiilor prevazute si cedarii apei din stratul de zapada din zona de munte, precum si a gradului actual de umplere a albiilor raurilor se vor produce cresteri de debite pe raurile din bazinele hidrografice susmentionate, cu probabilitate medie de depasire a cotelor de atentie si mica pentru cotele de inundatie.

Masuri de protectie suplimentare

Avand in vedere previziunile hidrologilor, care au anticipat pentru aceasta perioada cresterea nivelului si debitului Dunarii, autoritatile locale galatene si-au luat masuri suplimentare de protectie, pentru a putea interveni in timp util, daca situatia o va impune. Autoritatile locale, dar si cele mai importante societati aflate pe malul fluviului - Port Bazinul Nou, Port Docuri si Santierul Naval Damen Galati au pregatit tone de nisip si mii de saci, pentru a ridica diguri in calea apelor revarsate. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Galati se afla in alerta, efectivele fiind pregatite sa intervina in orice moment, in cazul in care apele Dunarii sau Prutului s-ar revarsa. Nivelul Prutului este in continua crestere in judetul Galati, marti dimineata masurand, in apropierea localitatii galatene Oancea, 518 cm, cu 18 cm peste cota de atentie. Pentru evitarea inundatiilor care s-ar putea produce in apropierea localitatilor galatene aflate pe firul Prutului, autoritatile au solicitat reducerea debitului de deversare controlata a Acumularii de la Stanca Costesti.

De altfel, marti dimineata se inregistrasera inundatii, pe o distanta de circa 200 de km de Prut, in sudul judetului Vaslui, in zona Murgeni-Falciu. Potrivit sefului Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, colonel Viorel Zaharia, in judetul Galati exista 4 barci pneumatice, 6 din fibra de sticla si patru salupe cu motor, care pot fi utilizate in orice moment. Viitura de pe Dunare a afectat grav, pana acum, Ungaria, Serbia si Bulgaria.

Bresa de la Isaccea a fost inchisa

Bresa produsa in digul Ciulinet-Isaccea a fost inchisa in totalitate, in dimineata zilei de marti, 11 aprilie, informeaza Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA) Tulcea. La digul Ciulinet-Isaccea s-a lucrat din aval inspre amonte cu 10 basculante, care au turnat aproximativ 300 de tone de piatra. SGA Tulcea mai inormeaza ca in postul hidrometric Tulcea apele Dunarii au crescut cu 22 de cm peste cota de atentie iar in urmatoarele 24 de ore se asteapta o crestere a nivelurilor cu 1 cm, conform buletinului hidrologic editat de INHGA - CPN.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.