Dunarea va "navali" azi, in tara, cu un debit de 13.900 de metri cubi pe secunda. Specialistii se tem ca digurile, supuse unei presiuni enorme de peste doua saptamani, ar putea ceda brusc, cum s-a intamplat ieri, la Isaccea.

Dunarea va "navali" azi, in tara, cu un debit de 13.900 de metri cubi pe secunda. Specialistii se tem ca digurile, supuse unei presiuni enorme de peste doua saptamani, ar putea ceda brusc, cum s-a intamplat ieri, la Isaccea. In plus, raurile interioare ameninta sa se reverse in opt judete din cauza ploilor anuntate de meteorologi.

Debitul maxim al viiturii de pe Dunare va fi atins azi, cand se vor inregistra 13.900 metri cubi pe secunda la Bazias. Digul Ciulinet - Isaccea a cedat ieri, pe o lungime de 12 metri. Bresa s-a produs prin desprinderea unei mase de pamant saturat cu apa, la aproximativ o suta de metri in amonte de portul Isaccea. Autoritatile locale incearca sa termine astazi lucrarile de inchidere a sparturii.

Digul de la Isaccea a cedat pe o lungime de 12 metri

"Digul a fost verificat cu o ora inainte sa se produca bresa si nu parea sa indice vreo problema. Situatii de genul acesta se mai pot intampla de-a lungul Dunarii. Nu trebuie sa uitam ca digurile au stat sub presiunea debitelor mari pe fluviu vreme de doua saptamani. In momentul de fata sunt imbibate cu apa. Nu putem estima unde si cum vor ceda", spune Sorin Randasu, seful dispeceratului Apele Romane.

In plus, ploile anuntate de Administratia Nationala de Meteorologie, vor crea probleme pe raurile interioare din judetele Timis, Caras Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj, Valcea, Olt si Teleorman, potrivit unei avertizari emise de Institutul National de Hidrologie (INGHA). Ploile se vor extinde, treptat, in toata tara. Cantitatile de apa vor depasi 20 de litri pe metru patrat in Crisana, Maramures si Transilvania. Local, in Banat, Oltenia si Muntenia, se vor inregistra pana la 35 de litri pe metru patrat. Hidrologii apreciaza ca acest aport suplimentar de apa nu va influenta, deocamdata, debitul Dunarii. "Varful viiturii nu va depasi 13.900 de metri cubi pe secunda, cat am estimat initial.

E nevoie de timp ca apa de pe raurile interioare sa ajunga in fluviu", ne-a declarat Petre Stanciu, directorul INGHA.

Dunarea blocheaza frontiera

Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Bechet a fost inchis ieri. Din cauza cresterii cotelor apelor Dunarii, au fost inundate cele doua piste de intrare -iesire, nemaifiind posibila imbarcarea mijloacelor de transport in bacuri. Pana la normalizarea situatiei, autovehiculele care se prezinta la iesirea din tara vor fi indrumate catre PTF Calafat sau catre PTF Giurgiu, in functie de destinatie.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.