Presedintele Traian Basescu, insotit de prefectul judetului Tulcea, Chirica Lefter, si de seful Inspectoratului Judetean de Politie, comisar-sef Paul Machedon, s-a deplasat, sambata, la bordul unui elicopter in Delta Dunarii, pentru a evalua situatia generata de cresterea debitului apelor fluviului.
Dupa ce a survolat zonele Tudor Vladimirescu, Patlageanca, Plauru, Ilganii de Jos, Iilganii de Sus, Vulturu, Uzlina si Mahmudia, presedintele s-a intors la Tulcea. Insotit de ministrul Mediului si Gospodaririi apelor, Sulfina Barbu, si de autoritatile judetene, Traian Basescu s-a oprit pe faleza orasului si a mers pe jos pana la Consiliul Judetean. Autoritatile judetene i-au prezentat situatia creata de nivelul ridicat al apelor fluviului iar presedintele a declarat ca autoritatile locale sunt pregatite sa faca fata viiturii ce se anunta pe Dunare in zilele urmatoare.

Presedintele afirma ca autoritatile tulcene sunt pregatite sa faca fata viiturii pe Dunare

Seful statului a spus ca nu par a fi probleme deosebite in zona si ca populatia si autoritatile sunt pregatite. Traian Basescu a mentionat necesitatea realizarii urgente a unor lucrari de consolidare a digurilor in zona localitatii Tudor Vladimirescu, care in prezent este acoperita de ape in proportie de 80%.
Presedintele Traian Basescu a apreciat masurile luate de autoritatile judetene pentru a preveni aparitia unor probleme ca urmare a viiturii pe Dunare si a declarat ca "Spre deosebire de celelalte zone ale tarii, la Tulcea si in Delta Dunarii populatia este obisnuita cu situatii mai deosebite provocate de Dunare. Aici, la fiecare casa exista o barca si este o altfel de pregatire a populatiei, lucru care creeaza premisele ca dimensiunile inundatiei in aceasta zona a tarii sa fie in orice caz unele care sa nu genereze victime. Iar din acest punct de vedere, este clar ca populatia si autoritatile sunt pregatite".

Referindu-se la zona Baltenii de Jos, unde digul a fost spart de apa, seful statului i-a atras atentia ministrului Mediului Sulfina Barbu asupra faptului ca ar trebui sa se stabileasca daca politica declansata anterior de transformare a unor terenuri in suprafete agricole trebuie mentinuta sau trebuie sa se renunte la construirea unor diguri care "infrunta natura, creand dificultati oamenilor".

La randul sau, ministrul Sulfina Barbu a declarat ca, potrivit strategiei din 2005, la nivel national sunt prevazute fonduri in valoare de 1,441 miliarde de euro pentru executia, in perioada 2006-2009, a unor lucrari hidrotehnice de aparare impotriva inundatiilor.
Seful statului a plecat apoi cu elicopterul spre Galati, unde a survolat zonele inundabile.

Nu exista riscuri majore de inundatii in regiunea Fetesti

Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri, cu prilejul unei vizite in zona Fetesti, ca nu exista riscuri majore de inundatii in aceasta zona, iar cotele Dunarii, care sunt mai scazute decat anul trecut, nu vor crea mari probleme.

Chiar daca in zilele urmatoare este posibila o crestere a debitului Dunarii, primul-ministru a subliniat ca atat digurile existente, cat si masurile suplimentare luate de autoritati vor impiedica aparitia unor probleme grave. Primul-ministru a afirmat ca a mai vizitat si alte regiuni afectate de inundatiile de anul trecut si s-a declarat multumit de masurile luate de autoritatile locale si de faptul ca banii alocati pentru proiectele de infrastructura au fost cheltuiti in mod eficient.

Seful Guvernului a spus ca a venit la Galati dinspre Fetesti, iar situatia nu este asa de grava cum s-a lasat sa se inteleaga pana acum deoarece "Cotele Dunarii sunt sub cotele din 1970, iar debitele care urmeaza sa vina nu pot face mari probleme". El a precizat ca a vazut constructii afectate in zonele inundabile ale Dunarii, dar acestea sunt construite fara autorizatii.

Premierul a fost informat de autoritatile locale din Galati despre situatia digului de pe malul opus, din judetul Tulcea, care afecteaza activitatea din Santierul Naval Damen-Galati. Digul respectiv a fost construit in perioada agriculturii extensive, cand mari suprafete de teren au fost introduse in circuitul agricol prin desecari.

Seful Guvernului a declarat ca multe zone ar trebui sa redevina ca inainte, prin renaturari, dar o decizie nu va putea fi luata decat dupa ce specialistii vor stabili acest lucru si vor veni cu documente concrete.
Calin Popescu Tariceanu a subliniat ca masura crearii, in caz de necesitate, a unor brese controlate nu apartine nici primului-ministru, nici autoritatilor locale, existand doua societati abilitate in acest sens care actioneaza numai dupa ce specialistii isi dau avizul in acest sens. El a dorit sa afle personal care este situatia digurilor construite de autoritatile locale de-a lungul Dunarii si masurile intreprinse de autoritatile locale pentru prevenirea inundatiilor. In vizita din Ialomita a fost insotit de ministrul Mediului, Sulfina Barbu, si de o serie de autoritati centrale si locale.

Primul-ministru a vizitat un dig ce face parte din faza a doua de aparare care este destinat protectiei malului dunarean din regiunea Fetesti in cazul in care digul din prima faza de aparare va ceda sub presiunea apelor.

Armata - pregatita sa intervina la inundatii

Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a survolat ieri, cu un elicopter militar, zona Tulcea - Galati si a fost informat in legatura cu masurile intreprinse de Brigada 10 Geniu pentru pregatirea interventiei in situatia in care evolutiile meteorologice din zilele urmatoare o vor impune. Comandantul Brigazii 10 Geniu, colonelul Mihai Tofan, a prezentat fortele si tehnica de geniu care ar putea interveni pe Dunarea interioara de la Calarasi la Galati, precum si pe cursurile inferioare ale raurilor Prut si Siret pentru eventuala evacuare a persoanelor, consolidarea sau refacerea drumurilor si a digurilor.

La ordinul ministrului Apararii Nationale, seful Statului Major General a emis o dispozitie pentru executarea interventiei fortelor si mijloacelor apartinand Ministerului Apararii Nationale in vederea limitarii, diminuarii si inlaturarii efectelor inundatiilor.

Actiunile de interventie la inundatii se vor executa la solicitarea autoritatilor administratiei publice centrale si locale si vor avea ca obiective, intr-o prima faza, salvarea vietii persoanelor afectate si evacuarea populatiei sinistrate, protejarea proprietatii private, evacuarea bunurilor materiale. Ulterior, fortele vor participa la refacerea unor diguri si realizarea lucrarilor de protectie impotriva inundatiilor, refacerea infrastructurii rutiere, incarcarea-descarcarea si transportul ajutoarelor umanitare.

Pentru limitarea si inlaturarea efectelor inundatiilor au fost stabilite sectoare de responsabilitate. De asemenea, aeronave de pe bazele aeriene de la Otopeni si din Bacau vor fi in masura sa execute misiuni de cautare-salvare, recunoasteri in zonele afectate de inundatii si transporturi de materiale. Sambata, aproximativ 30 de militari de la Baza 86 Aeriana au lucrat la inaltarea si consolidarea digului de protectie a municipiului Fetesti, pe o lungime de aproape 500 de metri, iar un remorcher militar a remorcat nava Gilortul in localitatea Vulturul, judetul Tulcea, in vederea asigurarii protectiei persoanelor din zona care ar putea fi afectate de viitura.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.