Pentru ca de la an la an, in anumite perioade, debitul Dunarii creste si provoaca pagube, autoritatile se gindesc sa nu mai refaca digurile si sa inunde o parte dintre terenurile agricole, largind astfel albia fluviului. Prezent simbata la Tulcea, chiar presedintele Basescu a declarat ca "va trebui vazut daca politica declansata anterior pentru recuperarea unor terenuri inundate pentru a fi redate agriculturii mai trebuie mentinuta si daca anumite diguri chiar trebuie refacute". El a adaugat ca trebuie tinut cont si de ceea vor localnicii, aratind ca se indoieste ca populatia doreste neaparat sa cultive anumite terenuri in loc sa pescuiasca.

"Coridorul verde" baga la apa un milion de hectare

Un proiect numit "Coridorul verde" si anuntat inca din 1999 presupune refacerea fostelor balti din jurul Dunarii, desecate pe timpul comunismului, pentru a fi transformate in terenuri agricole. Acest proiect presupune inundarea unui milion de hectare de teren agricol.

"Este un proiect mai vechi. Insa, ca sa fie pus in aplicare, este nevoie de timp si de un plan bine pus la punct. Acolo sint mii de oameni. Nu-i poti stramuta peste noapte", a explicat Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie. Dupa 1945, pe Dunare s-au facut indiguiri, fiind desecate aproximativ 80% dintre zonele umede din Lunca Dunarii.

Cearta inundatiilor intre Galati si Tulcea

Prefectul tulcean, Lefter Chirica, considera ca proiectul de largire a albiei Dunarii este "o utopie". "Domnul Basescu s-a referit la o idee a celor de la Galati sa faca brese pe malul drept al Dunarii, sa mute digurile la Tulcea ca sa se duca viitura de la ei. E o utopie. Sa-si ia masurile lor. O asemenea bresa ar afecta zece localitati tulcene", a adaugat prefectul. Acesta a mai spus ca un astfel de proiect "costa sute de miliarde de lei si dureaza ani de zile, nu se poate face asa, pe loc". Pe de alta parte, Nicolae Mitroi, prefectul de Braila, sustine ca proiectul "Coridorul verde" are nevoie de timp pentru a fi pus in practica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.