Ministerul Culturii si Cultelor face ultimele demersuri privind acordul cu avocatii lui Dominic de Habsburg referitor la pastrarea destinatiei de muzeu a Castelului Bran dupa retrocedarea acestuia, ne-a informat ieri ministerul de resort, precizand ca acest lucru poate fi posibil peste doua-trei saptamani.

"Acordul este aproape finalizat, dar va trebui sa se
dea inainte decizia de retrocedare. Intai vom face retrocedarea si apoi vom semna acordul, de mentinere a destinatiei de muzeu in urmatorii trei ani. Cred ca asta este cea mai buna formula. Oricum, in administrarea muzeului se va merge pe aceeasi structura ca si pana in prezent, insa vor avea si ei (reprezentantii lui Dominic de Habsburg, n.r.) un reprezentant in Consiliul de Administratie al muzeului", a explicat, citat de Mediafax, Adrian Iorgulescu.

Reprezentantii familiei de Habsburg, urmasi ai principesei Ileana, au facut inca din urma cu patru ani o notificare de recuperare in natura a Castelului Bran. Ei solicitau nu numai castelul, ci si un teren aferent de 30 ha. La data respectiva, potrivit Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, ei nu puteau sa reintre in posesia Castelului Bran in natura, ci urmau sa fie despagubiti in bani.

Legislatia ulterioara din domeniul proprietatii i-a indreptatit insa pe urmasii principesei Ileana sa solicite retrocedarea in natura a Castelului Bran. Notificarea s-a facut prin intermediul unei case de avocatura care a intrat in legatura cu MCC.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.