Directia Nationala Anticoruptie nu are nici un dosar in lucru pe numele procurorului general Ilie Botos. Zvonul ca Ilie Botos ar fi cercetat de procurorii anticoruptie a fost lansat in doua publicatii centrale, care sustineau ca procurorul general ar fi tergiversat anchetarea unei afeceri intre Gazprom si statul roman. La randul sau Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a declarat ca informatiile transmise presei referitor la el nu sunt altceva decat intoxicari menite a atrage atentia opiniei publice de la problemele de fond pe care le are structura condusa de acesta.

La Directia Nationala Anticoruptie nu exista nici un dosar in care sa se efectueze investigatii penale fata de procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, se arata intr-un comunicat al DNA, comunicat intocmit imediat dupa ce intr-un cotidian central si intr-un saptamanal, au aparut informatii potrivit carora, Ilie Botos ar fi cercetat penal de procurorii anticoruptie pentru ca ar fi tergiversat anchete in care era implicata o firma englezeasca.

Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a declarat ca informatiile transmise presei referitor la el nu sunt altceva decat intoxicari menite a atrage atentia opiniei publice de la problemele de fond pe care le are structura condusa de acesta.

Cele doua publicatii scriu ca, in urma cu un an, reprezentantii firmei britanice Interlink s-au intalnit cu ministrul Economiei, Codrut Seres, si au discutat despre intermedierea achizitionarii de gaz metan de la rusi.

Firma Interlink urma sa fie intermediara intre Gazprom si statul roman. O parte din bani trebuiau sa treaca printr-un cont intermediar de redistribuire, care ar fi putut fi al firmei britanice Interlink. Sursele ziaristilor de la cele doua publicatii sustin ca existau indicii ca o parte din bani ar fi ajuns la oameni din conducerea Ministerului Economiei.

Printre cei care au primit bani pentru a asigura protectia - prin tinerea dosarelor in care este anchetata firma engleza - s-ar afla si Ilie Botos. Acesta, in urma unui denunt, s-ar fi ales cu un dosar la DNA, conform acelorasi surse citate de cele doua publicatii.

Atac la persoana

Ilie Botos considera aceste afirmatii un atac direct indreptat impotriva persoanei sale si a institutiei pe care o conduce de catre cercurile de interese implicate in marile dosare de criminalitate economico-financiara, se arata intr-un comunicat al PICCJ. Procurorul general a spus ca, in acest moment, procurori ai Serviciului pentru Combaterea Macrocriminalitatii Economico-Financiare au in faza finala anumite cauze importante, ce urmeaza sa fie trimise instantei.

"Nu voi ceda in fata oricarui tip de presiune sau de intoxicare. Am solicitat procurorilor implicati in aceste investigatii ca in cursul zilei de maine, sa puna la dispozitia presei, in masura in care aceste informatii nu aduc un anumit prejudiciu anchetei, datele la care se face trimitere in aceste articole", a declarat Ilie Botos.

Totodata, el a precizat ca au fost si sunt semnale de alarma trase de serviciile specializate, care au trimis note si materiale informative legate de riscurile ce sunt adresate procurorilor. Procurorul general a estimat ca aproximativ 90% dintre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism de la macrocriminalitatea economico-financiara beneficiaza de protectie.

Ilie Botos a informat ca a solicitat Directiei Nationale Anticoruptie sa verifice cu exactitate toate aspectele din presa si sa dispuna masuri potrivit competentelor prevazute de lege. "Mecanismele noastre nu permit nici un fel de protectionism. Procurorul ierarhic superior, indiferent ca este sef de serviciu sau de structura, nu are cum sa se implice peste procurorii care lucreaza in cauza", a afirmat Ilie Botos.

"Procurorii implicati in aceste anchete sunt pe cale sa finalizeze marile dosare intens mediatizate, motiv pentru care suntem convinsi ca persoane aflate in atentia anchetatorilor incearca prin orice mod sa distraga atentia de la problemele de fond si sa compromita institutia". Ilie Botos.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.