Unul dintre cele mai puternice simboluri ale monarhiei din Romania, inima Reginei Maria, este revendicata de comunitatea locala din Bran, pentru a fi depusa in biserica de piatra a Castelului

Consilierul, din cadrul Consiliului Judetean Brasov, Adrian Maxim, a anuntat ca Ministerul Culturii si Cultelor sustine ca are nevoie de o lege speciala pentru acest transfer. Unul din initiatorii "miscarii" de aducere a simbolului la Bran, istoricul Nicolae Pepene, s-a declarat indignat si spune ca initiativa ii apartine, de fapt, principesei Ileana. "Am descoperit intr-un jurnal al principesei Ileana, mandatarul testamentar al Reginei Maria, ca dorea sa mute mormantul Reginei in Bisericuta de piatra de la Bran", a declarat istoricul.

Nu si-a imaginat cedarea Cadrilaterului

"Regina Lumina" a Romaniei, Maria, a lasat cu limba de moarte ca inima sa-i fie depusa in Capela Stella Maris din parcul castelului ridicat de ea pe malul marii, la Balcic. In 1938, Regina s-a stins, iar o caseta de argint aurit, continand inima ei a fost pusa in cripta capelei. Odata cu cedarea Cadrilaterului Bulgariei, in 1940, inima Reginei Maria, a fost adusa la castelul Bran, in firida Magurii Branului. Mormantul a fost, insa, profanat de comunisti in 1968, dupa o vizita a lui Ceausescu. Inima Reginei a fost ascunsa trei ani intr-un seif al muzeului Bran. In 1971 a fost adusa la Bucuresti.

Inima Reginei a fost imbalsamata si asezata intr-un saculet de catifea, adapostit intr-o caseta de argint cu forma octogonala. Aceasta caseta a fost, la randul ei, ascunsa intr-o alta de argint aurit, primita de Maria cadou la nunta ei. Totul a fost introdus intr-o urna de marmura alba, pe care este sculptata o cruce celtica.

Urna impodobita cu flori proaspete l-a facut gelos pe Ceausescu si a fost profanata la ordinul activistilor din Brasov


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.