Dunarea a inceput sa se reverse din cauza topirii zapezilor si a ploilor cazute in tarile din Europa Centrala. Digurile de pe Dunare sint la cota de inundatie

Nivelul Dunarii a crescut cu 9 cm in ultimele zile peste cota de inundatii. Este o crestere record pentru apele Dunarii, nivelul fluviului nu a mai fost asa de ridicat de 80 de ani. "Din cauza topirii bruste a zapezii si a ploilor abundente din Europa Centrala, debitul Dunarii va fi intr-o continua crestere in urmatoarele doua zile. De la germani vine cantitatea de apa cea mai mare", a explicat Paul Victor Dobre, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. Cea mai afectata zona este santierul Naval Damen din Galati, mai mult de jumatate fiind sub apa.

Valurile Dunarii impun restrictii de viteza

"In acest an inundatiile din santier au depasit limitele inregistrate in anii anteriori cu aproximativ 25 cm. Peste 200 de angajati vor intra in concediu platit", a declarat Gelu Stan, directorul santierului naval. In judetul Constanta, fluviul a inundat 10 case si peste 500 de hectare de teren agricol.

Navigatia pe Dunare se desfasoara cu restrictii de viteza. "Am impus tranzitarea fluviului cu viteza mai mica pentru ca valurile sa nu inunde malurile, mai ales ca in urmatoarele zile debitul va mai creste", a spus Florin Uzumatoma, directorul Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos. In plus, o mare parte a digurilor de aparare de pe Dunare sint subrede. "Am trimis o nota la Guvern prin care am atras atentia ca foarte multe diguri de pe Dunare sint vulnerabile. Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare trebuie sa le consolideze", sustine Lucia Varga, secretar de stat in Ministerului Mediului. O mare parte din digurile de pe Dunare au nivelul apei la cota de inundatie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.